Žiri nagrade za dramsko stvaralaštvo „Borislav Mihajlović Mihiz“, koju od 2005. godine, dodeljuju Fond „Borislav Mihajlović Mihiz“ i Srpska čitaonica Irig doneo je odluku da nagradu za ovu godinu dodeli Tanji Šljivar, dramskoj spisateljici iz Beograda, za dosadašnji ostvareni opus. Nagrada se dodeljuje pod pokroviteljstvom Vlade Vojvodine i Ministarstva kulture Srbije, a žiri je radio u sastavu: Ferenc Deak, književnik, Kokan Mladenović, reditelj, i Svetislav Jovanov, teatrolog (predsednik žirija).


Dramski prvenac Tanje Šljivar „Pošto je pašteta?“, čije se praizvođenje uskoro očekuje na sceni, donosi kroz začudnu povest o seoskom mesaru koji usred bosanskih vrleti svojom ljubavlju i tugom gradi budistički hram slavnoj manekenki – donosi autentično tragikomičko osećanje sveta, ali i uzorak lika koji pokazuje da je moguće postojanje tragičkog junaka u našem „postdramskom“ vremenu. Drama „Grebanje ili kako se ubila moja baka“, čija vrednost je već verifikovana i nagradom „Slobodan Selenić“ za najbolju diplomsku dramu, donosi, u tradiciji rukopisa Biljane Srbljanović, ali i farsi Vitraka i Mrožeka, fascinantnu sliku bede „sveta odraslih“ sagledanu kroz vizuru tragičkog doživljaja dece. Kao još neizbrušeni, ali autentični dragulji, drame Tanje Šljivar pouzdano nagoveštavaju rađanje i sazrevanje jednog budućeg izuzetnog dramskog opusa.

Nagrada, koja se sastoji od novčanog iznosa, umetničkog predmeta, svečane povelje, a obuhvata i štampanje knjige izabranih drama, biće dodeljena na svečanosti u Srpskoj čitaonici u Irigu, 17. oktobra, na dan Mihizovog rođenja.

„Pošto je pašteta?“ premijerno u Ateljeu

Tanja Šljivar je rođena 1988. godine u Banjaluci, gde je završila gimnaziju. Diplomirala je dramaturgiju ove godine na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a student je master studija iz oblasti dramaturgije na istom fakultetu. Objavljeni i izvedeni radovi: radio dramatizacija „Dnevnika“ Laze Kostića (Radio Beograd, režija Miloša Jagodića), knjiga kratkih priča „Soba na trećem spratu“ (Književna omladina Srbije, 2010) drama „Pošto je pašteta?“, objavljena u srpskom i engleskom izdanju časopisa Scena, kao i u zbirci savremene srpske društveno angažovane drame „Radnici umiru pevajući“. Ista drama premijerno će biti izvedena u Ateljeu 212 u decembru ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari