Međunarodna smotra arheološkog filma, osma po redu, biće od 5. do 12. marta održana u atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu, a na njoj će u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu, Gete institutom, Francuskim kulturnim centrom, Institutom Servantes, Ruskim domom, Ambasadom BIH i Ambasadom Švajcarske biti prikazano ukupno 24 filma.

Međunarodna smotra arheološkog filma, osma po redu, biće od 5. do 12. marta održana u atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu, a na njoj će u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu, Gete institutom, Francuskim kulturnim centrom, Institutom Servantes, Ruskim domom, Ambasadom BIH i Ambasadom Švajcarske biti prikazano ukupno 24 filma. Smotru će otvoriti prvi savetnik Ambasade Italije Karlo Lokašo, zajedno sa ministrom kulture Draganom Kojadinovićem i direktorkom Narodnog muzeja Tatjanom Cvjetićanin, nakon čega će biti prikazan film „Venecija i izgubljena galija“ u italijansko-francuskoj koprodukciji, najavljeno je juče u Narodnom muzeju.

Cene nepromenjene

Cene karata za Osmu međunarodu smotru arheološkog filma biće iste kao i prošle godine: 100 dinara za stajanje, 50 za sedenje, dok će komplet koštatu 700 dinara. Školske posete biće organizovane od srede 7. marta, a mogu se ugovoriti u Odeljenju za edukaciju na broj telefona 330-60-52.

Ataše u Italijanskom institutu za kulturu Aleksandra Taliani najavila je da će, u skladu sa ovogodišnjom temom svih italijanskih kulturnih institucija koje rade u inostranstvu, tema šest filmova koje će predstaviti stvaralaštvo Italije biti „Italija i more“, pa će se filmovi baviti čuvenim misterioznim i luksuznim brodovima i istorijom brodoloma nekih od njih.
Svih pet francuskih filmova na ovogodišnjoj smotri delo su istog reditelja, čivenog Andre Tarža, koji je i jedan od mogućih gostiju Beograda, a za temu će imati arheološka nalazišta u pistinji. Pustinjskim iskopinama bavi se i švajcarski filma „Tragovima crnih faraona“. Ruski autori su se bavili nacionalnom arheologijom, dok se među nemačkim filmovima, može naći i kratki film o Gamzigradu, posebno atraktivan za domaću publiku.
Akcenat jedinog filma iz Španije biće na rimskom dobu i u znaku eksperimentalne arheologije.
Prvi put na smotri biće predstavljen i jedan film iz Bosne i Hercegovine „Tajne bregova“ kojim se, kako je Koča Govedarica, ataše za kulturu Ambasade BIH objasnio, nameće pitanje „o stamenosti prirode i nepromenljivosti života“. Jedini domaći film na festivalu „Svetla ispod zemlje“ rađen u novosadskoj produkciji bavi se radom Miodraga Grbića i arheologijom sredinom prošlog veka.
Prošlogodišnju Smotru arheološkog filma videlo je između sedam i osam hiljada ljudi. Nakon Beograda, filmove sa festivala videće i žitelji brojnih gradova po Srbiji. B.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari