Jedan od najprepoznatljivijih brendova Beograda Sava centar ove godine slavi čak tri decenije postojanja. Iako su u ovom preduzeću i ranije isticali da ceo ovogodišnji repertoar na neki način predstavlja deo obeležavanja jubileja pod nazivom „Poverenje – poverenju“, centralna proslava povodom 30 godina Sava centra, obuhvatiće niz kulturnih manifestacija od petka 11.

Jedan od najprepoznatljivijih brendova Beograda Sava centar ove godine slavi čak tri decenije postojanja. Iako su u ovom preduzeću i ranije isticali da ceo ovogodišnji repertoar na neki način predstavlja deo obeležavanja jubileja pod nazivom „Poverenje – poverenju“, centralna proslava povodom 30 godina Sava centra, obuhvatiće niz kulturnih manifestacija od petka 11. maja do ponedeljka, 14. maja, kada će ustanova nastala 1977. za potrebe KEBS-a (današnjeg OEBS-a) dobiti i sertifikat ISO2001, koji će joj, kako je direktorka Jasna Dimitrijević istakla, omogućiti da ostvari osnovne ciljeve: profesionalnu organizaciju, kulturnu produkciju u skladu sa savremenim evropskim standardima i pozicioniranje Beograda kao kongresnog grada.
Proslava će početi u petak nastupom jednog od vodećih gitarista današnje muzičke scene Geri Mura, poznatog i kao “ čoveka koji održava plamen bluza živim“, koji će, između ostalog, na beogradskom koncertu premijerno izvesti numere sa novog albuma „Close as you get“. Obeležavanje jubileja će se nastaviti danom otvorenih vrata bioskopa Sava centra. U saradnji sa Muzejom jugoslovenske kinoteke, Francuskim kulturnim centrim i distributerskom kućom Tak, u bioskopima Sava centra će biti prikazani filmovi posvećeni umetnici Edit Pjaf, među kojima i premijera filma sa otvaranja Berlinskog filmskog festivala, „Život u ružičastom“. Pesme čuvene šansonjerke pevaće rumunska umetnica Enika Silađi.
Drugi dan proslave jubileja, 14. maj, obeležiće promocija knjige Miloja Popovića „Sava centar-hrabrost i avantura“, izložbe fotografa Milutina Rajkovića i arhitekte Stojana Maksimovića, glavnog projektanta Sava centra, uz koncert Bebi Dol, Jazz world music i perkusioniste MŠ Stanković. To veče će obeležiti beogradska premijera baleta Božanstvena komedija, ansambla Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, u koreografiji i režiji Staše Zurovca. Sava centar će biti predstavljen i na izložbi organizovanoj povodom jubileja i u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku od 28. maja do 1. juna.
Predstavljajući dostignuća „jednog od pet vodećih kongresnih centara, od 40, koliko ih postoji u svetu“, direktorka Sava centra Jasna Dimitrijević je na jučerašnjoj konferenciji za štampu navela da je u protekle tri decenije u Sava centru organizovano 20.000 manifestacija iz oblasti kulture, koje je ispratilo deset miliona posetilaca, kao i više od 8.000 međunarodnih skupova sa više od 1.600.000 učesnika. Kao prekretnicu u životu Kongresnog centra ona izdvaja 2005. godinu i konferenciju Evropske banke za obnovu i razvoj povodom koje je Sava centar nabavio i najsavremeniju tehničku opremu. Navodeći anegdotu da je za ovu ustanovu svojevremeno u narodu bio odomaćen naziv „kod Kepsa“, ona je sa zadovoljstvom navela da je Sava centar danas obezbedio reputaciju jednog od vodećih kongresnih, poslovnih i kulturnih centara u Evropi, sa bioskopskom dvoranom kapaciteta 3.672 mesta i 15 konferencijskih sala opremljenih najsavremenijom tehnikom, kapaciteta od 20 do 4.000 mesta. Bojana D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari