Stogodišnjica rođenja Petra Lubarde (Ljubotinje, 1907 – Beograd, 1974) biće obeležena biranim i različitim sadržajima u novosadskoj Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, večeras od 19.30 sati, najavljeno je iz SZPB. Program će početi dokumentarnim filmom u kojem vrsni poznavalac moderne umetnosti, prof.

Stogodišnjica rođenja Petra Lubarde (Ljubotinje, 1907 – Beograd, 1974) biće obeležena biranim i različitim sadržajima u novosadskoj Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, večeras od 19.30 sati, najavljeno je iz SZPB. Program će početi dokumentarnim filmom u kojem vrsni poznavalac moderne umetnosti, prof. dr Lazar Trifunović, kao scenarista i narator, ukazuje na sve etape stvaralaštva Petra Lubarde. Polusatno fimsko ostvarenje snimljeno u produkciji Televizije Beograd, režirao je M. Milošević. Nakon projekcije, vizuelni portret Petra Lubarde upotpuniće kustos Milana Kvas, analizom predratnog opusa ovog umetnika, čiji se stilski razvoj može pratiti preko devet kapitalnih Lubardinih dela iz kolekcije Pavla Beljanskog. Dovoljno je pomenuti neka od najpoznatijih ulja, poput Crkve Svetog Vlaha ili Ruža, izlaganih na najznačajnijim izložbama retrospektivnog karaktera u zemlji i inostranstvu i reprodukovanim u gotovo svim knjigama nacionalne istorije umetnosti posvećenim ovom periodu. Zajedno sa Milom Milunovićem, Lubarda je bio i osnivač Umetničke škole na Cetinju, a svojim posleratnim ostvarenjima uključio se u sam vrh svetske likovne scene, jedinstven u našem modernom slikarstvu (nagrade u Sao Paolu 1953, Tokiju 1955, Njujorku 1956, Kalkuti 1970, Beču 1972. itd). Ovim programom, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog ujedno najavljuje svoje učešće na velikoj proslavi obeležavanja stogodišnjice rođenja Petra Lubarde, koja će se održati u Narodnom muzeju Crne Gore na Cetinju, od 27. jula do kraja oktobra 2007 godine. Ulaz je slobodan. Radno vreme SZPB, od srede do nedelje (od 10 do 18 sati), četvrtkom od 13 do 21 sat (ulaz besplatan), ponedeljkom i utorkom je zatvoreno.
PREZENTACIJA SAVREMENE SLOVENAČKE UMETNOSTI U BEOGRADU, OD 12. DO 14. JULA

Partnerski projekat Multimedijalnog centra Kibla iz Maribora i New Moment Ideas Gallery (NMIG) iz Beograda – Digitars, samo je početak saradnje kojom će biti intenzivirana razmena sadržaja na nivou kulture, umetnosti i slično, saopštili su otganizatori. Projekat će programski povezati tri beogradske institucije – New Moment Ideas Gallery, Galeriju Kontekst (GK) i Studentski kulturni centar (SKC). Izložba „son:DA“ u NMIG biće otvorena večeras u 19 sati. „son:DA“ su Horvat Miha (1976, Maribor) i Metka Golec (1972, Maribor), rade zajedno od 2000. u različitim medijim, sa različitim pristupom i porukama. „son:DA“ u svojim crtežima načinjenim kompjuterskim mišem fetišiziraju detalje u okviru modernih enterijera, kao što su utikači, kablovi, punjači za mobilne telefone, razvodnici… Crteži su postavljeni na gotovo sakralan način, mada je satirična konotacija tehnološkog sveta očigledna. „Byzantine Cadillac“, audio vizuelni kabare, koji predstavlja deo jedne kontinuirane težnje da muzičke elemente Istoka i Zapada integriše u savremenu popularnu muziku, biće priređen, takođe, večeras od 22 sata u prostoru SKC. Živi glas – Cameron Bobro, zvuk, kompizcija, sintetički i klasični instrumenti i lirika – Cameron Bobro, crtež – Živan and Cameron Bobro i video – Dino Schreilechner.
Kolektivna izložba biće otvorena 13. jula u 21 sat u Galeriji SKC, Galerija Kontekst ugostiće od 14. jula izložbu „Jaša / Nowhere To Be Seen“. Konačno, 14. jula od 21 sat u SKC će biti predstavljena Digitalna komuna – digitalna audio-vizuala laboratorija uživo, autorke koncepta Aleksandre Kostič.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari