izlozba crteža Valentine Saviš biće otovrena večeras u 19 sati u galeriji Singidunum. Izložba sa podnaslovom „mali multimedijalni dnevnik komunikacije“ nastala je na javnim mestima, tokom razgovora, ili samim prisustvom autora nekoj društvenoj grupi sa akcentom na izmeštanje svesnog akta crtanja u drugi plan i prepuštanje nesvesnom da komunicira, prepozna temu.

izlozba crteža Valentine Saviš biće otovrena večeras u 19 sati u galeriji Singidunum. Izložba sa podnaslovom „mali multimedijalni dnevnik komunikacije“ nastala je na javnim mestima, tokom razgovora, ili samim prisustvom autora nekoj društvenoj grupi sa akcentom na izmeštanje svesnog akta crtanja u drugi plan i prepuštanje nesvesnom da komunicira, prepozna temu. Sama beleška postaje tako vizuelni tekst , a posmatraču se nudi kao sredstvo komunikacije. Izložba će biti otvorena do 27. juna. „Poetika socijalizacije“ je osma samostalna izložba Valentine Saviš. Umetnica je rođena 1970. u Prizrenu. Magistrirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, dobitnik je više nagrada iz oblasti likovnih i primenjenih umetnosti.
MEDITERAN I PANONIJA – izložba crteža, pastela i slika Kose Bokšan biće otvorena večeras u 20 sati u galeriji Atrijum Biblioteka grada Beograda. Na izložbi će biti izloženo oko 30 radova iz tri tematska ciklusa koji su posvećeni Mediteranu, Panoniji i mitu o Ikaru. Izložbu otvaraju Jovan Radulović, direktor BGB i Sreto Bošnjak, likovni kritičar. Kosa Bokšan je rođena 1925. godine u Berlinu. Likovno obrazovanje stiče na Akademiji likovnih umetnosti u klasi profesora Ivana Tabakovića koju napušta da bi sa grupom istomišljenika otišla u Zadar i zajedno sa njima osnovala Zadarsku grupu. Od 1950. izlaže na izložbama ULUH-a, ULUS-a i SLUJ-a, a od 1951. sa grupom Jedanaestorica. Prvu samostalnu izložbu otvara 1952. godine i iste godine odlazi za Pariz.
IZLOŽBA GRAFIKA „PRE(D)NAPREGNUTA ARMATURA“ – umetnice Maje Đurović biće otvorena večeras u galeriji DOB u 19 sati. Postavka predstavlja seriju grafika urbanih pejzaža saobraćajnica, koje umetnicu u svojoj monumentalnosti podsećaju na praistorijske dolmene. Često su skriveni delovi grada koji se nalaze ispod prepoznatljivih i korisnih površina i ne zauzimaju mesta na turističkim prospektima, jer se oko ili ispod njih obično dešava jedna drugačija društvena realnost. Umetnica u svojim grafikama istražuje ove robustne elemente, betonske stubove i svodove, kao i bilo koji drugi pejzaž, koji svojim ritmom i odnosom masa može da pokrene inspiraciju i vizuelni doživljaj. Maja Đurović je rođena 1977. godine u Beogradu, apsolventkinja je Fakulteta likovnih umetnosti iz Beograda – odsek grafika, u klasi prof. Biljane Vuković. Izlagala je svoje grafike na većem broju kolektivnih izložbi i grafičkih kolonija u Srbiji. U Galeriji DOB je izlagala kolektivno na 36. i 37. izložbi crteža i skulptura malog formata, studenata FLU iz Beograda. Izložba traje do 29. juna.
BOŽIDAR ĐOKIĆ – savremeni srpski umetnik posetiće danas 70. godišnju uzložbu FLU u Beogradu. Kao i prethodnih godina, Đokić će i ovaj put obići sve tri lokacije na kojima je postavljena godišnja izlozba studentskih radova kako bi se upoznao sa rezultatima koji se u procesu likovnog umetničkog obrazovanja postižu u ovoj visokoškolskoj ustanovi, a za kraj je, u dvorištu zgrade slikarskog odseka u Mila Milunovica 1, u vreme od 16 do 18 sati, predvideo mogućnost otvorenog razgovora o iskustvima studiranja na FLU, vođenja karijere nakon studija, stanju likovne scene u Srbiji ali i svim drugim pitanjima koja doticu profesionalne likovne stvaraoce. Božidar Đokić je diplomirao slikarstvo na FLU, a magistrirao je 2006. godine. Prošle godine je izveo simulaciju modernih oblika umetničkih aktivnosti oko stvaranja „Najskupljeg ikada stvorenog umetnickog dela“, kojom je želeo da skrene pažnju javnosti na probleme koji postoje u finansiranju i upravljanju umetničkom scenom Srbije i odgovornost nadležnih institucija.
MOJI PETLOVI – u Klubu Udruženja likovnih umetnika „Vane“ u Boru u toku je izložba poznatog borskog slikara Ratka Jankovića. Ova postavka sadrži 24 ulja na platnu na kojima preovlađuju petlovi. Kako to objašnjava autor, petlovi simbolišu prkos i ova su platna nastala tokom poslednje decenije. Janković inače slika skoro pola veka, a sam kaže da su „Moji petlovi“ njemu najdraža od dosadašnjih više od stotinu grupnih i samostalnih izložbi. J.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari