Međunarodna strip konferencija „Kragujevac, godine druge“, u centru Šumadije počela je juče i trajaće još danas. Ova manifestacija, čiji je cilj promocija stripa i vizuelne umetnosti, u Kragujevcu se, podsetimo, organizuje po treći put: prva je organizovana 2010. („Kragujevac, godine nulte“) i 2011. – „Kragujevac, godine prve“, kada je, pored ostalog, obeležen 50. rođendan čuvenog strip junaka „Zagora“. Prošlogodišnjoj strip konferenciji u Kragujevcu prisustvovalo je nekoliko stotina autora, predstavnika izdavačkih kuća i kolekcionara iz celog sveta, kao i veliki broj ljubitelja ove vrste umetnosti iz Srbije i okolnih zemalja.


Ove godine, pored obeležavanja 50 godina izlaženja stripa sa jednim od najčuvenijih svetskih strip junaka – Spajdermena, promocije novinskog stripa i autora te nove forme devete umetnosti (kojoj strip pripada) iz zemalja jugoistočne Evrope, te predstavljanja novog serijala Baneta Kenca – „Balkan ekspres“ i izvođenja parodije na američki strip performans „Pij i crtaj!“, posebna pažnja biće posvećena popularnom strip junaku, „istraživaču natprirodnog“„, Dilan Dogu, čije dogodovštine ljubitelji devete umetnosti u Srbiju i na Balkanu prate već četvrt veka. Tim povodom, u Kragujevcu od juče borave autori Dilan Doga, scenaristi Paola Barbeto i Mikele Meda i crtač Fabio Ćeloni.

Književnica iz Verone Paola Barbeto, koja prvi put boravi u Srbiji i na Balkanu, juče za naš list rekla da zbog jezičkih barijera doskora nije imala ozbiljniju komunikaciju sa ljudima koji se ovde bave stripom, ali da zna da je strip o Dilanu Dogu vrlo popularan na prostoru bivše Jugoslavije. Poznato joj je, veli, i da je strip, zbog ekonomske krize, u nekadašnjim jugoslovenskim republikama bio u krizi, ali da, u poslednje vreme, ponovo postaje popularan u Hrvatskoj, Srbiji i drugim državama bivše SFRJ, kako među mladima, tako i u starijoj populaciji.

Na pitanje, otkuda ona, kao spisateljica, u stripu, Barbato kaže da je godinama pisala novele i kratke priče, koje nigde nije mogla da objavi. „Jednoga dana 1997. godine, knjigu sa 30 kratkih priča ostavila sam na portirnici Serđa Bonelija, najpoznatijeg izdavača stripa u Italiji i šire (izdaje Zagora, Teks Vilera, Dilan Doga i druge junake – prim. Z.R.)), i posle šest meseci dobila sam poziv da pišem scenario za Dilana Doga, što radim do dan danas“, priča Paola Barbato.

Ističe da se navikla na „istraživanja natprirodnog“ svog junaka, u kojima neretko ima brutalnosti, krvavih prikaza, odsečenih glava i sličnih scena. „Sve što je ljudsko nije mi strano. U svakoj priči, događaju, kao i u životu, najsnažniji utisak ostavljaju negativni aspekti. Za razliku od života, u stripu i najneprijatniji događaji mogu da se promene nabolje“, kaže Barbato, najavljujući od jeseni novi strip serijal o dželatu koji je, pored ostalih, na giljotini pogubio i Mariju Antoanetu, i koji, uprkos „zanatu“ kojim se bavi, nastoji da upozna i, na neki način, umiri osobe kojima oduzima život. Suština priče koju Barbato takođe radi za Serđa Bonelija jeste da na giljotini stradaju i kraljevi i lopovi, a da samo on (dželat) o(p)staje.

Predsednik NVO Milenijum Vladimir Paunović, koji je jedan od inicijatora strip konferencije u Kragujevcu, kaže da je osnovni cilj ove manifestacije promocija stripa kao legitimnog oblika vizuelne umetnosti na prostoru Srbije, ali i bivše jugoslovenske državne zajednice. Ističe da je konferencija dobila međunarodni karakter, pošto na njoj učestvuje sve veći broj renomiranih autora i izdavača iz regiona i evropskih država.

Strip konferencija u Kragujevcu je, uz Beogradski salon stripa i slične skupove u Hrvatskoj, jedna od najboljih manifestacija te vrste na prostoru bivše Jugoslavije. Konferencija će postati tradicionalna manifestacija koja će, sasvim izvesno, iz godine u godinu biti sve kvalitetnija i masovnija, smatra Paunović.

Predsednik Udruženja „Svet stripa“ iz Kragujevca Nebojša Vesović kaže da ovdašnja strip konferencija omogućava povezivanje autora, izdavača i ljubitelja stripa sa prostora nekadašnje Jugoslavije, te da doprinosi obnavljanju kulture čitanja stripa u Srbiji.

– Strip u Srbiji decenijama unazad nije tretiran kao umetnost, već kao zabava i dečije štivo. Pod uticajem iz inostranstva, iz Francuske i Italije, pre svega, strip i u Srbiji počinje da stiče status umetnosti, mada autori ovde i dalje teško žive od tog posla, te neretko rade za inostrane izdavače, kaže Vesović.

Strip konferenciju u Kragujevcu organizuje ovdašnja NVO Milenijum, u saradnji sa Domom omladine i Udruženjem ljubitelja devete umetnosti, i uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture, Švajcarskog programa za kulturu na Zapadnom Balkanu, Fondacije za otvoreno društvo i drugih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari