U trenutku krize dijaloga 1Foto: Facebook

Festival „Mirdita, dobar dan!“, koji od 2014. godine beogradskoj publici predstavlja kosovsku kulturnu i društvenu scenu, ove godine biće održan od 29. maja do 1. juna.

Otvaranje je večeras od 19 sati u Centru za kulturnu dekontaminaciju, nakon čega će publika imati priliku da pogleda i učestvuje u izložbi „Hajde da vodimo ljubav“ kojom autor, Škumbin Tafilaj, javnosti želi da pošalje poziv da kaže „ne“ govoru mržnje.

U 20 časova biće prikazan film „Hladni novembar“ reditelja Ismeta Sijarine, čija se radnja dešava u periodu kada je raspad Jugoslavije u punom zamahu, kada jugoslovenski predsednik Slobodan Milošević pokušava da umanji kosovsku autonomiju u okviru Jugoslavije i vremenu kada je albanska populacija na Kosovu bila izložena jakim pritiscima u državnim i obrazovnim institucijama.

Drugi dan festivala biće posvećen pitanju nestalih. U četvrtak, 30. maja, od 18 časova u Dorćol platzu biće organizovana debata i promocija knjige „Živeti uz sećanje na nestale“, koja govori o licima koja se od rata na Kosovu vode kao nestala i ljudima koji za nestalima i dalje tragaju. Nakon razgovora i promocije knjige, biće prikazan dokumentarni film „Ferdonija“ o majkama sa Kosova koje skoro dve decenije tragaju za članovima svojih porodica koji su nestali tokom kosovskog rata.

Trećeg dana festivala, 31. maja, biće predstavljena zbirka odabranih dramskih komada albanskih pisaca sa Kosova „Let iznad kosovskog pozorišta“ – zbirka dela koja su nastala u periodu od NATO bombardovanja do proglašenja nezavisnosti Kosova 2008. godine. Program trećeg dana festivala biće nastavljen izvođenjem predstave „Balkanski Kreoli“, drame Envera Petrovcija o deci rođenoj u brakovima roditelja različitih nacionalnosti. Predstava govori o deci koja su za vreme bivše Jugoslavije bila vaspitana bez jakog nacionalističkog naboja, zbog čega su od strane društva bili označavani kao sumnjivi i nepoželjni jer se tokom ratova nisu svrstavali ni na jednu stranu.

Poslednjeg festivalskog dana biće predstavljena publikacija „Istorija Kosova u školskim udžbenicima Kosova, Albanije, Srbije, Crne Gore i Makedonije“ Škelzena Gašija koja razmatra način predstavljanja određenih istorijskih momenata i razlike u njihovom predstavljanju u školskim udžbenicima susednih država. Festival će biti zatvoren muzičkim programom, nastupom benda iz Đakovice „Don’t listen to your neighbors“ koji donosi spoj tradicionalnih albanskih i narodnih pesama u modernom stilu i nastupom prištinske producentkinje – DJ Matale.

Detalji o lokacijama događaja i satnici dostupni su na sajtu festivala, a ulaz na sve događaje je i ove godine besplatan. Festival realizuju Inicijativa mladih za ljudska prava i Građanske inicijative iz Beograda i Integra iz Prištine.

Uklanjanje prepreka

„Mirdita, dobar dan!“ se ove godine održava u specifičnom trenutku, kada su odnosi Beograda i Prištine na najnižoj tački od početka briselskih pregovora. Kriza u političkom dijalogu se vrlo jasno i direktno odražava na svakodnevni život građana Srbije i Kosova, i dodatno obeshrabruje retke primere saradnje između dva društva, ne samo u kulturi, već i u privredi, sportu, obrazovanju i svim drugim oblastima. Festival jasno poručuje srpskoj i kosovskoj javnosti, ali i političkim elitama, da se barijere i prepreke moraju uklanjati, a ne stvarati nove.

Performans Omladine DSS ispred CZKD-a

Beograd – Omladina Demokratske stranke Srbije održala je sinoć od 18 sati performans povodom festivala „Mirdita, dobar dan“ ispred Centra za kulturnu dekontaminaciju. Prisutnima se obratio predsednik Omladine Demokratske stranke Srbije i član Predsedništva stranke Zdravko Veselinov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari