Nekoliko večeri ovogodišnjeg festivala Grad teatar protekle su u znaku reprezentativnih gostiju i programa – muzičkih, dramskih i književnih, ali se kao događaj ipak može izdvojiti koncert prvog festivalskog orkestra Grada teatra, koji su održali gudači iz Crne Gore, Srbije i Hrvatske, pod dirigentskom palicom maestra Igora Simovića.

Nekoliko večeri ovogodišnjeg festivala Grad teatar protekle su u znaku reprezentativnih gostiju i programa – muzičkih, dramskih i književnih, ali se kao događaj ipak može izdvojiti koncert prvog festivalskog orkestra Grada teatra, koji su održali gudači iz Crne Gore, Srbije i Hrvatske, pod dirigentskom palicom maestra Igora Simovića. U crkvi Santa Marija, budvanska publika ispratila je burnim ovacijama violiniste Marka Simovića, Miloša Petrovića, Sinišu Markovića, Katarinu Milošević, Bojanu Jovanović, Mirka Šćepanovića, Mariju Rakočević, Bojana Glušicu, Mladena Drenića, violiste Uroša Lapčevića, Mirjanu Bubić, Anu Klern, Jožefa Bisaka, čeliste Igora Perazića, Dragana Đorđevića, Nevena Šverka, kontrabasiste Bobana Tošića i Zorana Zakrajšeka, koji su izvodeći dela Albinonija, Janačeka, Griga, Barbera i Šostakoviča pokazali sve majstorstvo i virtuoznost svoje umetnosti.

Savo Gregović na Trgu pjesnika

Književni program Grada teatra nastavlja se večeras od 21 sat, na Trgu pjesnika, gde će biti predstavljena nova knjiga dugogodišnjeg novinara Večernjih novosti, poznatog Budvanina Sava Gregovića. Reč je o dnevničkoj prozi „Nebeska bevanda“, koja ima podnaslov „Bez najboljih godina“, u kojoj autor beleži svoje impresije i emocije u godinama koje su svim ljudima na ovim prostorima „pojeli skakavci“. Ovo svojevrsno svedočanstvo o događajima, ljudskim licima i naličjima, po rečima Sava Gregovića, ima dva dela – jedan o detinjstvu, i drugi, o vremenu zla. Razgovor sa autorom vodiće Dragan Radulović, Rade Vučićević, Miroslav Stojanović i Budo Simonović, a večeras će biti predstavljena i Gregovićeva knjiga „Biseri vinskog tajnopisa“, u kojoj podseća na nekadašnju crnogorsku i srpsku boemiju, i duhovite događaje na relaciji Bar – Budva – Beograd.

U muzičkoj ponudi selektora Grada teatra, Egona Mihajlovića i Nikole Vučkovića, izdvaja se i koncert koji je takođe održan u crkvi Santa Marija – majstorskim izvođenjem kompozicija Frankera, Bramsa, Rahmanjinova i Popera, kao duo predstavili su se poznati pijanista Milan Miladinović i violončelista Dragan Đorđević.

Gudački trio

U crkvi Santa Marija, večeras od 22 sata, nastupa gudački trio String Trio of SEE – South East Europa, u kojem sviraju Siniša Marković (viola), Miloš Petrović (violina) i Neven Šverko (violončelo). Muzičari poznati kao lauerati brojnih nagrada, koji danas nastupaju na eminentnim evropskim scenama, prepoznati od međunarodne kritike, predstaviće se delima Baha.

Na Terasi između crkava, duhovitim spektaklom „Medeja“ (po tekstovima Euripida, Ovidija, Mulara, Borhesa, Pope, kao i motivima samog mita), u režiji Diane Dobreve, na 21. festivalu Grad teatar, sa velikim uspehom predstavio se i teatar iz Bugarske.
A na Trgu pjesnika, kulturolog Zorica Tomić iz Beograda, sudeći po brojnosti publike i onih koji su želeli da uzmu učešće u razgovoru sa njom, izazvala je dosad najveće interesovanje – predstavljajući svoje knjige „Muški svet“ i „Poljubac u doba kuliranja“, dala je i svojevrsnu analizu „vladajućih“ odnosa, kako kulturoloških, tako i onih privatnih, u postmiloševićevskoj, tajkunskoj Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari