Udžbenik poštenog novinarstva 1

Izbor kolumni radio-televizijskog novinara i kolumniste Danasa Duška Bogdanovića nalazi se u knjizi „LJudi od vode“ predstavljenoj juče u Vukovoj zadužbini. Objavio ju je novosadski „Prometej“.

Govorili su: Radovan Popović, Slaviša Lekić, Milojko Pantić, Ivan Mrđen, Ratko Božović, Zoran Kolundžija i autor kome je ovo sedamnaesta knjiga.

Novinar i publicista Radovan Popović je kazao kako je Duško Bogdanović lepo ime u srpskom novinarstvu. Prema njegovim rečima, svoj posao Bogdanović je radio časno i profesionalno. Još od sedamdesetih godina, kada se pojavio kao novo lice, do danas kroz svoje javno delovanje negovao je odmerenost i kulturu govora. Pamti se njegova emisija „Bez reza i bez anestezije“, za koju je dobio brojna priznanja.

– Bogdanović je novinar od integriteta. Knjiga je udžbenik jednog poštenog novinarstva. Autor je primer školovanog, darovitog i poštenog novinara koji je svojim životom i stavovima sačinio izuzetno štivo o svetu i vremenu u kome živimo – rekao je Radovan Popović.

Novinar i kolumnista Slaviša Lekić istakao je da su „ta Ducina svedočanstva o vremenu lepo upakovani presek činjenica, memorijal našeg postojanja, zapisi o našem licemerstvu, zavidljivosti gluposti i lenjosti“.

Dugogodišnji novinar i urednik Ivan Mrđen prisetio se višedecenijskog prijateljstva sa Duškom Bogdanovićem i osvrnuo se na beščašće koje vlada ovdašnjim medijima, gde su pogaženi svi profesionalni standardi, pogotovo na javnom servisu u „nečemu što se zove centralni dnevnik“.

– Ima nečeg prometejskog u Bogdanovićevom bavljenju javnim servisom. Znamo da je Prometej, kao jedan od najslavnijih likova grčke mitologije, predstavljao oličenje hrabrosti, ponosa, prkosa, težnje za slobodom, pa je iz tog ugla gledano sasvim normalno što nam izdavačka kuća Prometej i gospodin Zoran Kolundžija već skoro dve decenije poklanjaju vatru koja je, da tako kažemo, krenula iz Borbe, Naše Borbe, Blica, Danasa“, primetio je Mrđen.

Sportski novinar Milojko Pantić rekao je da se često priseća studentskih dana sa Duškom Bogdanovićem i dodao da su među generacijama koje su preživele pad komunizma i razbijanje jedne velike države u kojoj su odrasli, bez i jedne moralno-političke mrlje.

– Nema nijedne koleginice niti kolege koji je posrnuo u ovim smutnim i vunenim vremenima. Mislim da je to rezultat rada naših dragih profesora na Fakultetu političkih nauka. Oni su obrazovanjem napravili čvrst temelj u nama koji nije mogao da pukne, temelj koji je ugradio verovatno najdraži profesor tih generacija dr Ratko Božović – istakao je Pantić.

Profesor Božović uzvratio je rekavši da je ponosan na dostignuća svojih dobrih studenata, mada je, prema njegovim rečima, bilo i onih drugih koji to nisu bili, te se kao čovek „možda osećao krivim što nije neke studente uspeo da usmeri da budu ljudi, a ne samo profesionalci“.

– Poslednjih godina sve je prisutnija čitava jedna plejada novinara podanika, poltrona i lažova. Ali treba misliti na one mnogobrojne novinare koji su vredni pažnje i koji su učinili da ova profesija ima svoj dignitet, vrednost i vertikalu – zaključio je Božović.

Duško Bogdanović je vidno uzbuđen zahvalio govornicima i rekao kako je hteo da svoju karijeru započne kao sportski novinar, ali da je Ratko Božović prepoznao njegov talenat i usmerio ga na pravi način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari