Program festivala „A Rough Guide to Amsterdam“, koji će beogradsku publiku upoznati sa najnovijim kulturnim tendecijama ovog znamenitog holandskog grada, kroz muziku pozorište, film, izložbe i tribine, počeće danas i trajaće do 30. novembra, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Domu omladine, koji je zajedno sa holandskim kulturnim centrima De Bali i Melkvig organizovao ovu manifestaciju.

Najavljeno je oko 60 gostiju, koji će prema mišljenju Milana Lučića, direktora DOB, nakon upoznavanja sa beogradskom publikom, poneti u svet neku drugačiju sliku Srbije od one sa CNN. Prema njegovim rečima, programi kulturne razmene kao što je „Rough Guide to Amsterdam“ trebalo bi da budu na neki način model, kome bi trebalo da streme ovdašnje kulturne institucije. Elen Valraven, direktorka kulturnog centra De Bali, istakla je da se ova institucija bavi umetnošću i kulturom, koja postavlja politička pitanja i da će ona kao takva biti predstavljena Beogradu, i to kroz presek aktuelnih dešavanja u različitim sferama umetnosti.

Glavni kriterijumi za izbor umetnika bili su visok kvalitet i sličnosti, koje povezuju amsterdamsku i beogradsku kulturnu scenu, objasnila je Valravenova. Za prvi dan festivala, najavljen je večerašnji koncert pop atrakcije Room Eleven, koji će svoj nastup započeti u 21 sat u sali Doma omladine, a čija je muzika inspirisana džezom Nju Orleansa. U Magacinu u Kraljevića Marka zakazano je otvaranje dve izložbe – „Portreti mladih u Srbiji“ Marka Nozemana i „Subjektivni atlas Srbije“, u okviru koga će umetnici predstaviti rezultate proistekle iz radionice čiji je cilj bio pokušaj da se na ličan način vizuelno predstavi ovdašnji kulturni život. „To nije atlas o mišljenju, nego o posmatranju, nije o politici, nego o ljudima, nije o nacionalnom, nego o kulturnom identitetu“, ukazala je Anelis de Vet, grafička dizajnerka i autor ovog projekta, dodavši da će izloženi materijal tako mapirati dnevnu sobu jednog studenta, logoe svih banaka koje su trenutno u Srbiji, beogradske ulice nazvane po značajnim datumima, kao i svo posuđe koje se upotrebilo na jednoj srpskoj slavi. U okviru pozorišnog dela programa, večeras u 19:30 sati, u CZKD će biti održan performans „Point Blank“ umetnice Edit Kaldor, a za nedelju 19 sati, u istom prostoru, zakazana je provokativna predstava pozorišne trupe Max, pod nazivom „The Raised Finger“ – Čitanje bukvice, koju je režirao Jetse Batelan.

Filmski program donosi nekoliko segmenata – dva filma o ubistvima „Raj nad Holandijom“ i „Skin“, radionice sa njihovim rediteljima Rolfom fan Ejkaom i Hanrom Smitsmanaom, kao i andergraund filmove iz nezavisne produkcije. Prema rečima selektora ovog dela programa, Dirk van der Stratena, filmovi o ubistvima se bave psihološkim portretima ubica, a ne davanjem nekakvih sudova. Kritika je ove filmove u Holandiji dočekala na nož, pa ga izuzetno zanima reakcija ovdašnje publike. Deo programa posvećen novim medijima obuhvatiće video radove, koji se bave osetljivim pitanjima i klimom u holandskom društvu. Direktorka centra De Bali, ukazala je na kratak film „Your blood as red as mine“, koji joj se posebno dopao i najavila radionicu, koja će biti održana u ovom delu programa, a u kojoj će učestvovati gej aktivisti. Naročito interesantan programski segment festivala posvećen je političkim pitanjima u svetlu evropskih integracija i uključivanju Srbije u iste. Urednik ovog dela programa, Vilbur Perlot najavio je niz tribina, koji će se baviti aktuelnim društvenim i političkim temama, sa posebnim osvrtom na složen odnos između Holandije i Srbije. Na prvoj tribini će učestvovati Džon Halsmen, Lik Blom, Goran Svilanovići Ljiljana Smajilović, uz moderaciju Vilbura Perlota i Jugoslava Ćosića, a na drugoj, posvećenoj temi organizivanog kriminala, govoriće Diana Zigel i Miloš Vasić. Takođe, jedno od pitanja koje će se razmatrati u ovom delu programa je i trgovina ljudima, u okviru koga će biti organizovan i kviz o znamenitom amsterdamskom kvartu Crvenih fenjera.

 

 

Aux Raus – amsterdamski tehnopank duo

Pored Room Eleven, u okviru muzičkog dela programa, nastupiće i amsterdamski tehnopank duo Aux Raus, čiji je koncert zakazan za sutra u 22 sata, u sali beogradskog Doma omladine. Osnovna ideja ovog sastava jeste ukrštanje elektonskih ritmova i energije hardrok panka, pa ne čudi što ih kritičari porede sa grupom Prodidži, i to njihovom ranom, odnosno, najplodnijom fazom. Aux Raus najavljen je i kao sastav koji deluje ekstremno nepredvidivo kada se suoči sa publikom. Beogradski pandan ovom bendu je Banana rejv, koji će takođe nastupiti u okviru ovog koncerta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari