Jedan od najstarijih konkursa za najbolje književno delo u tekućoj godini, u kategorijama priče, poezije i eseja, koji organizuje zrenjaninski časopis Ulaznica, završen je 21. decembra dodelom priznanja za 2007. Svečana dodela organizovana je u Narodnoj biblioteci u Zrenjaninu. Žiri književnog konkursa Ulaznice dodelio je po tri nagrade za najbolje radove u oblasti poezije, proze i esejistike, konstatujući da se na javni poziv ove godine odazvao zavidan broj autora, koji su poslali ukupno više od 2.

Jedan od najstarijih konkursa za najbolje književno delo u tekućoj godini, u kategorijama priče, poezije i eseja, koji organizuje zrenjaninski časopis Ulaznica, završen je 21. decembra dodelom priznanja za 2007. Svečana dodela organizovana je u Narodnoj biblioteci u Zrenjaninu. Žiri književnog konkursa Ulaznice dodelio je po tri nagrade za najbolje radove u oblasti poezije, proze i esejistike, konstatujući da se na javni poziv ove godine odazvao zavidan broj autora, koji su poslali ukupno više od 2.500 radova. Članovi žirija, zrenjaninski književni kritičari Goran Lazičić i Vladimir Arsenić i književnik Srđan Papić (predsednik), jednoglasno su odlučili o dobitnicima nagrada, konstatujući da je u obilju ponuđenih tekstova najviše bilo poetskih, nešto manje proznih i srazmerno manje esejističkih. Prvu nagradu za poeziju dobio je Goran Labudović Šarlo iz Vrbasa („SMS ljubav“), drugu Mirjana Simović iz Pančeva („Diktator“) i treću Bojan Jelić iz Novog Sada („FRP“). Prvonagrađeni u oblasti proze je Srđan Srdić iz Kikinde („Angst, brate, angst…“, druga nagrada dodeljena je Vesni Divljanović (pseudonim) iz Beograda („Priča o priči o priči“, a treća Ratku Petroviću iz Borče („Dan kada sam postao čovek“). Prva nagrada za esej pripala je Vesni Perić iz Beograda („Kraj humanizma u anti-utopijskoj trilogiji ’Besnilo’, ’Atlantida’ i ’1999’ Borislava Pekića“), druga Aleksandri Đurić iz Gornjeg Milanovca („Dva bića poezije: ’Brod’ i ’Razjasnica’ Vojislava Karanovića“), a treća Nataši Simeunović iz Beograda („Priviđenje – mogućnost odgovora na pitanje o tajni života i smrti“).
Dodeli priznanja, osim pobednika, prisustvovao je i novoizabrani predsednik žirija – Ulaznica 2008, Saša Stojanović, književnik i publicista iz Leskovca. „Predsedavanje žirijem ove ugledne nagrade nije samo velika čast, već i ogromna obaveza. Posebno za mene koji sam celog života izražavao skepsu po pitanju bilo kakvog ocenjivanja i žiriranja, bar kada je umetnost u pitanju. Ali, ukoliko sem mene još neko veruje u moj sud – a to su, u ovom slučaju, Dragana Sabovljev – direktorka biblioteke i Vladimir Arsenić – glavni i odgovorni urednik časopisa Ulaznica – tada ne preostaje ništa drugo nego da počnem da i sam verujem u sopstvene književne kriterijume“, kaže Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari