Nakon 16 godina, Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda, od danas gostuje u Zagrebu, a u sklopu ciklusa Evropsko kazalište u Zagrebačkom kazalištu mladih. Tako će u naredna tri dana zagrebačka publika imati prilike da pogleda „Skakavce“ Biljane Srbljanović, „Šine“ Milene Marković i „Hadersfild“ Uglješe Šajtinca.

Nakon 16 godina, Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda, od danas gostuje u Zagrebu, a u sklopu ciklusa Evropsko kazalište u Zagrebačkom kazalištu mladih. Tako će u naredna tri dana zagrebačka publika imati prilike da pogleda „Skakavce“ Biljane Srbljanović, „Šine“ Milene Marković i „Hadersfild“ Uglješe Šajtinca. Za sve tri predstave karte su rasprodate čak deset dana uoči gostovanja. Gostovanje JDP u Zagrebu večeres će otvoriti „Skakavci“ u režiji Dejana Mijača.

Prvi put posle 16 godina

„Skakavci“ Biljane Srbljanović u režiji Dejana Mijača, „Šine“ Milene Marković u režiji Slobodana Unkovskog i „Hadersfild“ Uglješe Šajtinca u režiji Aleks Čizholm, predstave su kojima će se JDP predstaviti u Zagrebačkom kazalištu mladih, od 25. do 27. januara, saopštilo je JDP. Zagrebačkoj publici, dakle, JDP će se predstaviti delima savremenih domaćih dramskih pisaca, jer su dobre predstave nastale na osnovu domaće drame najbolji reprezent jedne kulture. „Skakavci“ i „Šine“ biće igrani na Velikoj sceni – Istra (260 mesta), dok je zbog velikog interesa publike Mala scena ZKM – Polanec, sa svoja 103 mesta bila premala da primi sve zainteresovne, pa je predstava „Hadersfild“ prebačena na Bočnu scenu Istre, sa 200 mesta. ZKM je gostovalo u JDP prošle godine u oktobru, sa predstavama „Skakavci“ Biljane Srbljanović u režiji Januša Kice i „Druga strana“ Nataše Rajković i Bobe Jelića. Jugoslovensko dramsko pozorište je, inače, pre ovog gostovanja, poslednji put gostovalo u Zagrebu 1990. na Festivalu Eurokaz, sa predstavom „Dozivanje ptica“ Harisa Pašovića.

Predstavljajući goste iz Srbije, direktorka ZKM Dubravka Vrgač istakla je juče na konferenciji za novinare važnost gostovanja JDP u Zagrebu nakon 16 godina, a u cilju uspostave dijaloga sa Evropom. Ona je navela da će se hrvatskoj publici predstaviti mladi srpski autori, ali i glumci različitih generacija. Njen kolega, direktor JDP Branko Cvejić kaže da je reč o nastavku stalnih kontakata dva pozorišta, podsetivši da je ZKM pre nekoliko meseci gostovao u Beogradu. Upitan kako je nakon požara zgrada JDP obnovljena, Cvejić je naglasio kako je vlast u Beogradu u poslednjih nekoliko godina puno uradila za gradska pozorišta, posebno naglasivši ulogu gradske funkcionerke, zadužene za kulturu Gorice Mojović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari