Urbani bogovi sa bojama 1Fotografije: © Calle Libre

Od 2014. godine festival ulične umetnosti „Calle Libre“ („Slobodna ulica“) okuplja austrijske i internacionalne umetnike koji grafitima oslikavaju zidove i fasade u austrijskoj prestonici.

Formati, tehnike i motivi su raznovrsni. Zastupljena su apstraktna i realna dela. Neki umetnici rade samo sa bojama u spreju, dok drugi koriste akrilne boje. Ove godine publika će imati priliku da posmatra deset umetnika u toku stvaralačkog procesa na više lokacija u centru Beča. Pored oslikavanja festivalski program obuhvata i radionice, žurke i filmske projekcije, a traje od 9. do 13. avgusta.

„Umetnici koji slikaju grafite često se smatraju vandalima i dovode se u vezu sa kriminalom. Mi ih vidimo kao urbane bogove koji posmatraju grad iz ptičije perspektive“, objašnjava Jakob Katner, inicijator festivala „Calle libre“. Ova ideja je izrodila ovogodišnji moto festivala koji glasi „Urbano božanstvo“ („Urban divinity“).

Prvi festival održan je na Dunavskom kanalu, ali je već sledeće godine preseljen na različite lokacije u centru Beča, jer je vidljivost umetničkih dela bila od presudnog značaja. Dugoročan cilj organizatora festivala jeste da bojama ožive sve bečke okruge. 

http://www.callelibre.at

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari