„Urotniciˮ – režirano javno čitanje novog dramskog teksta u Ateljeu 212 1Urotnici, plakat/Promo

Javno čitanje novog dramskog teksta „Urotniciˮ koji potpisuju Igor Štiks i Vladimir Arsenijević u režiji Borisa Liješevića biće održano u četvrtak 15. decembra od 20:30 časova na sceni „Petar Kralj” u Ateljeu 212. Ulaz je slobodan, a ulaznice se mogu preuzeti na biletarnici Ateljea 212.

Javno čitanje dramskog teksta „Urotniciˮ realizuje se u koprodukciji Udruženja KROKODIL, Fondacije Moj Balkan i Ateljea 212.

Šta se dogodi kada se, kršeći sve zakone prostora i vremena, susretnu Bogdan, Borka, Mirko, Sem, Predrag, Svetlana, Saša, Miroslav, Daša i Danilo? I kakva je njihova veza s piscima čija su prezimena Bogdanović, Pavićević, Kovač, Mehmedinović, Matvejević, Slapšak, Hemon, Krleža, Drndić i Kiš? U kakvu su to urotu oni uključeni? Na kakvu nas akciju zovu?

„Urotniciˮ – režirano javno čitanje novog dramskog teksta u Ateljeu 212 2
Urotnici, plakat/Promo

Na temelju tekstova objavljenih u ediciji Zajednička čitaonica, nastala je ova uzbudljiva mešavina glasova, jezička i umetnička polifonija koja uverljivo dokazuje da, iako smo se, danas zatekli podeljeni u više različitih država, a mnogi od nas i u rasejanju, jedni drugima ne predstavljamo strance. Jer, u književnosti nema pasoša i putovnica. Spone koje među svima nama postoje, a koje počivaju na zajedničkoj društvenoj svojini kako jezika tako i velike književne baštine, mnogo su jače od destruktivnih sila koje su u proteklih nekoliko decenija proizvele više zla nego što smo ikada mogli zamisliti. O tom zlu se u „Urotnicimaˮ govori, kao i o uroti za neku drugačiju, bolju budućnost. Književnost u njoj ima ključno mesto, jer nam je imaginacija danas važnija nego ikad pre. Na avanturu, ili možda bolje pustolovinu čitanja, otkrivanja, spoznavanja i mišljenja pozvani su čitateljice i čitatelji, gledateljice i gledatelji, koji govore, koriste, stvaraju i dišu zajednički jezik i kojima on jedino i pripada, ma gde bili. Ovo je iskaz žilavosti optimizma i čvrstog uverenja da će spone na kojima počiva književna republika na evropskom Jugu živeti i dalje.

* Dramski komad „Urotniciˮ deo je projekta Zajednička čitaonica koji je pokrenulo i vodi Udruženje KROKODIL.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.