Beogradskom filharmonijom, na koncertu „Nostalgija“ koji je na programu večeras u 20 sati Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, dirigovaće Dorijan Vilson, a kao solista nastupiće ruska pijanistkinja Julija Belova. Na programu su dela Uspomena na Firencu Čajkovskog, Grigov Koncert za klavir i orkestar u a-molu i Enigma varijacije E.

Beogradskom filharmonijom, na koncertu „Nostalgija“ koji je na programu večeras u 20 sati Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, dirigovaće Dorijan Vilson, a kao solista nastupiće ruska pijanistkinja Julija Belova. Na programu su dela Uspomena na Firencu Čajkovskog, Grigov Koncert za klavir i orkestar u a-molu i Enigma varijacije E. Elgara, koja međusobno povezuje nostalgična nit, u skladu sa koncepcijom nove sezone Beogradske filharmonije, u kojoj svaki od 19 koncerata nosi naziv neke emocije.
Dorijan Vilson studirao je klavir, violu, kompoziciju i dirigovanje u Indijani, Mičigenu, Beču i Berlinu. Prvi veliki međunarodni uspeh postigao je sa 24 godine na konkursu Nikolaj Malko u Moskvi, posle čega je usledio poziv Moskovske filharmonije da bude njen drugi dirigent, čime je postao je najmlađi dirigent u istoriji ovog orkestra. Bio je prvi gost-dirigent novoosnovanog Ruskog nacionalnog orkestra, a redovan je gost i Filharmonije Sankt Peterburga. Nakon konkursa Malko, Vilson je bio laureat još nekoliko velikih takmičenja: Antonio Pedroti i Arturo Toskanini (Italija 1991-1992), Kiril Kondrašin (Amsterdam 1994); Tokio 1994; Jan Sibelijus (Helsinki 1995); Dmitri Mitropulos (Atina 1996). Kao simfonijski dirigent predstavio se sa većinom znamenitih orkestara Skandinavije, u Holandiji, Danskoj, Francuskoj, Italiji, Nemačkoj, Japanu. Bio je stalni gost-dirigent Beogradske filharmonije od 2004-2006. Od ove sezone je šef-dirigent i umetnički direktor Beogradske filharmonije.
Pijanistkinja Julija Belova je obrazovanje započela u muzičkoj školi Čajkovski u Ekatarinburgu, da bi kasnije nastavila na Uralskom konzervatorijumu Musorgski, gde je diplomirala 2000. godine sa najvišim ocenama u klasi profesorke Margarite Jaroslavceve. U istoj klasi je magistrirala 2002. godine. Usavršavala se majstorskim radionicama Pavela Nersesjana u Beogradu 2001, Alekseja Nasedkina u Bad Kišingenu 2002, Brižit Enžerer u Parizu 2003. i Igora Kotlarevskog u Moskvi 2004. Imala je solističke nastupe u Ekatarineburgu, Beogradu, Parizu, Briselu, Ženevi, Luksemburgu i Pragu. Godine 2003. je objavila kompakt disk sa ruskim minijaturama za izdavačku kuću Burleske iz Luksemburga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari