JANI VIRKFOTO Stanislav Milojkovic

Beogradski festival evropske književnosti počeo je 22. juna, i trajaće do petka, 24. juna. Svi programi se održavaju u sali Amerikana Doma omladine Beograda, ulaz je besplatan.

Gosti Beogradskog festivala evropske književnosti su jedan od najznačajnijih savremenih nemačkih pisaca Ingo Šulce, koji nastupa 23. juna u 20 sati, romansijerka Nina Savčić, koja će razgovarati s čitaocima 24. juna od 19 sati, poznati slovenački pisac Jani Virk, koji će se s publikom družiti 24. juna u 20 sati.

Prvi panel Beogradskog festivala evropske književnosti bio je posvećen temi „Kultura u doba straha“, dok je drugi panel posvećen knjizi Danila Kiša Iz prepiske.

O kulturi u doba straha govoili su spisateljica i pozorišna rediteljka Milena Bogavac, teolog i izdavač Blagoje Pantelić i pisac i izdavač Gojko Božović.
O prepisci Danila Kiša govore 23. juna u 19 sati govoriće književna kritičarka Marija Nenezić, književni kritičar i književni istoričar Vladan Bajčeta i Gojko Božović.

– Beogradski festival evropske književnosti je beogradski zato što se održava u Beogradu, evropska književnost je izabrana kao književni i kulturni kontekst za koji je zainteresovana većina naših čitalaca i zato što srpska književnost, do koje nam je posebno stalo, pripada evropskoj književnosti, dok je festival dobar način da književnost postane vidljivija nego što jeste, otvorenija za senzibilitet novih generacija i podsticajnija za ljude različitih navika i ukusa. Na Festivalu ne predstavljamo samo Arhipelagove knjige i autore, ali bez ikakvog kompromisa zastupamo koncept visoke i autorske književnosti. U tome nam je najvažnija podrška čitalaca. Radujem se novom susretu sa čitaocima na Beogradskom festivalu evropske književnosti. Pored čitanja odličnih pisaca kakvi su Jani Virk, Ingo Šulce, DŽevad Karahasan ili Nina Savčić, u središtu ovogodišnjeg Beogradskog festivala evropske književnosti su dva panela. Jedno je panel „Kultura u doba straha“. Mnoštvo kriza u proteklih nekoliko godina stvorilo je različite izvore straha. I sama kultura se našla u vrtlogu novih događaja, zbog čega često strada pod pritiskom društvene poželjnosti ili političke korektnosti. Ključno pitanje ovog panela jeste da li kultura može da bude utemeljenje kritičkog mišljenja i obnova patosa slobode u vremenima kada su različiti oblici bezbednosti mnogo privilegovanija pitanja od slobode. Drugo je panel posvećen prepisci Danila Kiša, koja je nedavno objavljena kao prvorazredno svedočanstvo o piscu, njegovoj književnosti i njegovom vremenu – kaže Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga.

Zamišljen kao nedelja vrhunske književnosti, 11. Beogradski festival evropske književnosti odvija se pod motom: „Najbolje od svega. Najbolje za sve.“

Na 11. Beogradskom festivalu evropske književnosti gostuje Književni kafe Beogradskog Gete instituta.

Festival je proteklih godina privukao veliku pažnju javnosti, a njegovi gosti bili su, između ostalog, David Grosman, Havijer Serkas, Peter Esterhazi, Klaudio Magris, Florans Noavil, Goce Smilevski, Fiona Sampson, Aris Fioretos, Terezija Mora, Drago Jančar, Peter Salmon, Hatidže Akin, Rej Robertson, Barbi Marković, Venko Andonovski, Tomas Majneke, Branko Čegec i Amir Or.

Neki od ovih programa bili su najposećeniji književni događaji u Beogradu u ovoj deceniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari