Velika izložba Uroša Predića do 15. decembra 1

Otkrivanjem spomenika Urošu Prediću i nizom svečanosti Zrenjanin i slikarev rodni Orlovat obeležiće ove nedelje 160 godina od rođenja ovog znamenitog umetnika. Reč je o završnim svečanostima, a program pod nazivom „Godina Uroša Predića“ je počeo još ovoga leta.

– U junu je organizovana „Tamiška regata“, istog meseca i manifestacija „Paorska torba“ u Orlovatu, a potom i „Žetelački dani“, pa koncert Kulturno-umetničkog društva „Uroš Predić“ sa gostima. Priređena je u julu i fotografska kolonija „Dislokacija“, a u septembru likovna kolonija u Orlovatu. U istom mesecu otvorena je i izložba radova sa likovne kolonije i Svečana akademija u školskoj sali u Orlovatu, podsetio je pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić. Sekretarica Mesne zajednice u Orlovatu, Jela Stojić Tarajić, podsetila je da je prva likovna kolonija održana u Orlovatu 1998. godine i od tada je bilo devet okupljanja slikara.

 – U tom periodu imali smo pedesetak slikara kao učesnike kolonije, a zauzvrat smo dobili na poklon preko 120 likovnih dela, koje su svojina mesne zajednice, dok je četrdesetak slika poklonjeno i domaćinima koji su ugostili slikare, kaže Stojić Tarajić.

Izložba likovnih radova, nastalih u dosadašnjim sazivima likovne kolonije Orlovat, otvara se večeras, 5. decembra, u Kulturnom centru Zrenjanina, u 19 časova, a radovi će biti izloženi do 15. decembra. Završna manifestacija održaće se 7. decembra – otkrivanje biste Uroša Predića ispred osnovne škole u Orlovatu, polaganje venaca i cveća na grob slikara, a od 17 časova u Kulturnom centru u Zrenjaninu svečana akademija sa nastupom horova, i sa predstavom o životu Uroša Predića. Od 19 časova je otvaranje izložbe u Narodnom muzeju Zrenjanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari