Zbog čega je uništen mural sa likom Nebojše Glogovca u Užicu? 1Foto: Nenad Kovačević

Nakon što je najpre prelepljen velikom reklamnim banerom, što je izazvalo ogorčenje javnosti, a potom i oštećen, nije izvesno da li će mural posvećen velikom glumcu Nebojši Glogovcu u Užicu, biti ponovo naslikan na drugom mestu u gradu.

Mural je urađen noću, 10. februara 2018. godine, samo nekoliko sati nakon smrti velikog glumca, na zidu kuće u Ulici Riste Tešića na broju 2, u centru grada. Bio je to prvi mural u Srbiji, kojim su mladi autori – Užičani Boban Lazić, koji je dva meseca kasnije preminuo, i Aleksandar Pasalev, izrazili poštovanje i divljenje prema Glogovcu, koji je bio omiljeni i čest gost Užica na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu „Bez prevoda“, na kome je i nagrađen najznačajnijim nagradama.

Osim lika velikog glumca, napisana je i replika koju on izgovara u filmu „Nebeska udica“: „Sine, znaš kako se postaje pravi šampion? Tako što izađeš na teren kada je najteže… I pobediš!“

Međutim, 30. juna ove godine, preko murala je nalepljen veliki baner sa reklamama za sredstva za zaštitu bilja, što je izazvalo ogorčenje javnosti, pa je baner, iste noći, neko pocepao i uklonio, a mural je tom prilikom oštećen.

Nikola Damljanović, vlasnik firme „Natron kompani“ i poslovnog objekta na čijem zidu je mural naslikan, obratio se javnosti i svedočio o neprijatnostima i pretnjama koje je doživeo prethodnih dana.

On je lokalnim medijima objasnio da su on i raniji vlasnik tog poslovnog objekta odobrili izradu murala užičkim umetnicima, ali da su im tada rekli da će taj objekat, koji je star oko 100 godina, uskoro morati da se renovira.

„Unutrašnja adaptacija je urađena u januaru. Spoljna je trebalo da se uradi na proleće, ali razne okolnosti oko virusa koji se pojavio to nisu dozvoljavale. Zato smo odlučili da privremeno brendiramo zid dok se fasada ne uradi. Iskreno, incident prilikom postavljanja reklame je malo probudio gnev u meni, jer dve osobe koje su se pojavile bile su bahate i pretećim tonom su pokušavali da reše nesporazum“, kazao je Damljanović i istakao da je mural, koji on naziva grafitom, naslikan na privatnom objektu.

„Da se neko pristojno obratio i pitao lepo, mogli bismo da nađemo neko rešenje. Iz najbolje namere i da sve to ostane kako jeste, neko mora da sredi fasadu. Bilo bi bolje da se pronašla adekvatna lokacija, a ja bih čak pomogao da se taj rad prenese na neki trajni zid, čak i da se doda i mural samog autora koji, nažalost, nije među nama. Iskreno, nadam se da neko ima ideju kako da se reši problem, a ja mogu pomoći da se kupi materijal i da se mural uradi trajno“, kazao je Damljanović.

Navodeći da „ipak razume ljude koji su impulsivno reagovali“, on je poručio da „nikome ništa ne zamera i da o svemu treba razgovarati“.

Oglasilo se Udruženje dramskih umetnika Srbije i uputilo protestno pismo gradonačelniku Užica Tihomiru Petkoviću, pozivajući ga da reaguje.

„Sa nevericom i ogorčenjem primili smo vest da su vandali na zgradi u ulici Momčila Tešića najpre oštetili lik Nebojšin, a potom da je vlasnik objekta dao dozvolu za postavljanje reklamnog panoa preko celog murala. Da situacija bude još gora, jedan od autora murala, likovni umetnik Boban Lazić, takođe nije među nama“, piše u pismu koje je potpisao predsednik udruženja Voja Brajović.

„Obraćam Vam se u svojstvu predsednika Udruženja dramskih umetnika Srbije, reprezentativnog udruženja u kulturi (UDUS) i u ime hiljada članova Udruženja, a povodom sramnog čina skrnavljenja murala koji su Užičani 10. februara 2018. godine s ljubavlju posvetili Nebojši Glogovcu (1969-2018), jednom od najznačajnijih pozorišnih i filmskih glumaca koje je ova zemlja imala“, piše u pismu UDUS-a.

Citirajući Federika Garsija Lorku, da je pozorište „jedan od najizražajnijih i najkorisnijih instrumenata za duhovno uzdizanje jedne zemlje i barometar koji određuje njenu veličinu ili njenu klonulost“… te da je „narod koji ne potpomaže i ne neguje svoje pozorište ili je mrtav ili je na umoru“, Brajović, dodaje da je „i ulogama i svojom rečju u javnosti, Nebojša Glogovac bio otelotvorenje ovih Lorkinih reči“.

„Svi smo dužni da za generacije onih koji će doći posle nas čuvamo spomen na ovog velikog umetnika i njegova filmska, televizijska i pozorišna ostvarenja. S toga, pozivamo čelnike Grada Užica da odmah preduzmu mere iz svoje nadležnosti, pronađu i kazne počinioce i pobrinu se za mural. Užice to duguje Nebojši Glogovcu, dobitniku niza prestižnih priznanja kao naše najveće glumačke nagrade Dobričin prsten za životno delo“, piše Brajović u ime UDUS-a užičkom gradonačelniku.

Reakcija gradonačelnika

Potvrdivši da je primio pismo UDUS-a, gradonačelnik Užica Tihomir Petković je dodao za Danas da je naložio da se provere detalji u vezi sa muralom. „Glavni problem je u tome što je zid na kome je mural privatno vlasništvo, ali naložio sam da se sve to proveri i narednih dana imaćemo tačne informacije“, rekao je za Danas Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari