Koncert pod nazivom „Vera“ u izvođenju Beogradske filharmonije biće održan večeras od 20 sati u Velikoj sali Zadužbine Ilijie M. Kolarca, saopšteno je iz BF. Dirigent je Dorijan Vilson, šef-dirigent Beogradske filharmonije, dok će kao solisti nastupiti duo Beogradski perkusionisti – Srđan Palačković i Ivan Marjanović (marimbe).

Koncert pod nazivom „Vera“ u izvođenju Beogradske filharmonije biće održan večeras od 20 sati u Velikoj sali Zadužbine Ilijie M. Kolarca, saopšteno je iz BF. Dirigent je Dorijan Vilson, šef-dirigent Beogradske filharmonije, dok će kao solisti nastupiti duo Beogradski perkusionisti – Srđan Palačković i Ivan Marjanović (marimbe). Na programu su Hovanesovo delo „Fra Anđeliko“, Hindemitova simfonija „Slikar Matis“ i „Madrigalski koncert“ aranžiran za dve marimbe španskog kompozitora Rodriga.
Ovog petka, BF i solisti usredsređuju se na način na koji su veliki majstori svoju muziku protkali najtananijim, najintimnijim elementima života: unutrašnje borbe i čovekova vera u Boga u osnovi su dela koja su na programu koncerta „Vera“. Paleta zvukova perkusionih instrumenata, uključujući i marimbe, biće predstavljena publici koncertom „Vera“ ne samo kao ritmička podloga ili kao dobar zvučni efekat, već kao samostalna i sebi dovoljna muzika.
Dorijan Vilson studirao je klavir, violu, kompoziciju i dirigovanje u Indijani, Mičigenu, Beču i Berlinu. Prvi veliki međunarodni uspeh postigao je sa 24 godine na konkursu Nikolaj Malko u Moskvi, posle čega je usledio poziv Moskovske filharmonije da bude njen drugi dirigent. Postao je najmlađi dirigent u istoriji ovog orkestra. Bio je prvi gost-dirigent novoosnovanog Ruskog nacionalnog orkestra, a redovan je gost i Filharmonije Sankt Peterburga. Nakon konkursa Malko, Vilson je bio laureat još nekoliko velikih takmičenja. Kao simfonijski dirigent predstavio se sa većinom znamenitih orkestara Skandinavije, u Holandiji, Danskoj, Francuskoj, Italiji, Nemačkoj, Japanu, a tu su i njegovi operski angažmani. Sarađivao je sa znamenitim solistima među kojima su Jo-Jo Ma, Tomas Cetmajer, Šura Čerkaski i, u više navrata, Mstislav Rostropovič. Bio je stalni gost-dirigent BF 2004/06. Od ove sezone šef-dirigent je i umetnički direktor Beogradske filharmonije.
Ansambl Beogradski perkusionisti nastao je 1997, na inicijativu njegovih članova Srđana Palačkovića (1968) i Ivana Marjanovića (1981). Širok repertoar koji neguju Beogradski perkusionisti zasnovan je na kompozicijama stranih i domaćih autora koje osim zanimljivog virtuoznog efekta, obiluju i originalnim muzičko-ritmičkim rešenjima, kao i neočekivanom paletom dinamičkih mogućnosti instrumenata i bogatim koloritom. Posebno mesto u repertoaru posvećeno je i aranžmanima različitih poznatih i priznatih kompozicija iz svih epoha, koje u svetu perkusionih instrumenata dobijaju nove, neslućene dimenzije. Ansambl Beogradski perkusionisti nastupao je u zemlji i u inostranstvu (Belgija, Švedska), ostvario je više audio i video zapisa za televiziju i radio (TV Beograd, TV Novi Sad, TVCG). Sastav je izdao i promotivni CD, a RTS je 2001. snimila emisiju „Putovanje kruga o njemu“ koja se plasirala među sedam najboljih u konkurenciji muzičkih emisija na festivalu u Montreu (Švajcarska, 2002).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari