Vesić: Spomen tabla Ivu Andriću u Briselu 1Foto: FoNet/ Beoinfo

Na kući u glavnom gradu Belgije, u kojoj je jedno vreme živeo nobelovac Ivo Andrić, biće postavljena tabla koja će na to ukazivati, dok će jedna ulica u Beogradu dobiti ime po Briselu, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić, koji se nalazi u zvaničnoj poseti glavnom gradu Belgije.

Vesić je u Briselu razgovarao sa državnim sekretarom regije Brisel Paskalom Smetom, a kako je rekao posle sastanka, između dva glavna grada biće uspostavljena zvanična saradnja, preneo je Beoinfo.

On je istakao da će već tokom ove godine jedna ulica u Beogradu dobiti ime po Briselu, kao što u Briselu već decenijama postoji Beogradska ulica.

„To će biti prilika da potpišemo Sporazum o saradnji, koji će definisati saradnju u oblasti kulture, razmene informacija, saobraćaja“, naveo je Vesić. On je najavio da će biti organizovani i Dani Brisela u Beograda u naredne dve godine, a biće organizovani i Dani Beograda u glavnom gradu Belgije.

Vesić je izrazio nadu da će tabla na kući u Briselu u kojoj je 1929. godine, devet meseci živeo nobelovac Ivo Andrić, kao diplomata Kraljevine Jugoslavije, biti postavljena već tokom ove godine.

On je ukazao da će dva grada razmenjivati iskustva kada je reč o izgradnji biciklističkih staza i uspostavljanju sistema javnih bicikala, zatim o zaštiti kulturne baštine, kao i da će sarađivati i na određenim evropskim projektima u kojima se traži da učestvuje jedna zemlja članica EU i jedna koja je kandidat za članstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari