Vim Vandekejbus na otvaranju Bitefa 1 photo: Danny Willems

Slavni koreograf prisustvovaće izvođenju svoje predstave “Tragovi”, koja podiže zavese duplog izdanja ovogodišnjeg festivala, održaće masterklas, i biće učesnik međunarodne konferencije pod nazivom “Sedimo na grani: solidarnost ili sunovrat”, u organizaciji Bitefa i platforme Zajedničko

Osnivač čuvene plesne kompanije Ultima vez iz Brisela i jedna od najvećih zvezda savremenog svetskog pozorišta, belgijski koreograf Vim Vandekejbus, dolazi u Beograd sa svojom predstavom “Tragovi”, koja će 15. septembra na sceni “Ljuba Tadić” Jugoslovenskog dramskog pozorišta svečano otvoriti duplo izdanje (54/55) ovogodišnjeg Bitefa.

Kao veliki i dugogodišnji prijatelj našeg festivala, Vandekejbus će lično prisustvovati izvođenju svog novog projekta, usko povezanog sa jednom od dominantnih tematskih linija Bitefa, koja se ove godine fokusira na ekološke teme, kao i na posledice prirodnih katastrofa za koje smo sami odgovorni. Njegovi “Tragovi”, energična, duhovita i uzbudljiva koreografija sa elementima govornog teatra i izoštrenim dramaturškim lukom, počinje scenom narušavanja prirodne ravnoteže, a završava se komičnom, ali pretećom scenom „osvete prirode“.

Vandekejbus će, u organizaciji Bitefa i Stanice servisa za savremeni ples, održati i masterklas za mlade profesionalce iz oblasti plesne umetnosti i koreografije. Jedan od najslavnijih koreografa današnjice, poznat i kao vrlo angažovani umetnik, biće i jedan od učesnika velike međunarodne konferencije na temu klimatskih promena i kriza koje iz njih proizilaze u organizaciji Bitefa i platforme Zajedničko, pod nazivom “Sedimo na grani: solidarnost ili sunovrat”, koja će se realizovati u okviru pratećeg programa festivala. Vandekejbus će govoriti na plenarnom panelu konferencije, čiji su učesnici i poznati italijanski filozof Berardi Bifo, hrvatski filozof Srećko Horvat, kao i drugi angažovani stvaraoci iz regiona i Evrope.

Duplo izdanje Bitefa održaće se od 13. do 25. septembra, uz učešće predstava vodećih svetskih reditelja i koreografa iz Francuske, Belgije, Nemačke, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Irana, Austrije, Meksika i Čilea. Među autorima koji će se predstaviti u okviru glavnog programa biće i zvezde poput Tomasa Ostermajera, Ersana Montaga…, kao i velika regionalna i domaća imena, Sebastijan Horvat, Miloš Lolić…

Gran pri “Mira Trailović”

Vandekejbus je više puta gostovao na Bitefu – njegove koreografije “7 za tajnu koja će ostati tajna” i “Uvek iste laži”, sa velikim uspehom izvođene su u glavnom programu festivala tokom devedesetih godina prošlog veka, i osvajale su Gran Pri „Mira Trailović“. Rad izuzetne plesne kompanije Ultima vez čiji je osnivač, i koja postoji već trideset pet godina, naša publika pamti i po imerzivnoj predstavi “Pozvani” u koreografiji Sepea Bajensa, koja je izvedena na zatvaranju 53. Bitefa 2019.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari