Viminacijum fest od 24. do 30. juna 1Foto: Danas

Drugi Viminacium fest- Mitovi stari i novi, održaće se od 24. do 30. juna u objektima Arheološkog parka Viminacium.

Tokom sedam dana festivala ljubitelji pozorišne umetnosti iz Požarevca i okoloine moći će di vide šest vrhunskih predstava pozorišnih tuatara iz regiona, kao I jedan eskluzivni concert. Pet regionalnih pozorišta sa svojim predstavama učestvovaće za osvajanje prestižnih nagrada, koje se dodeljuju za najbolju predstavu I za najboljeg glumca-glumice festivala.

U čast otvaranja festivala 24. juna u amfiteatru arheološkog parka publici će se predstaviti svojim nastupom i legendarni jugoslovenski glumac Rade Šerbedžija sa svojim orkestrom „Zapadni kolodvor“ .

Prva takmičarska predstava na festivalu je u planu da se odigra 25. juna, a gledaocima će se predstaviti glumci pozorišta Ulyssis Tatra iz Briona i Zagrebačkog kazališta mladih koji će odigrati predstavu „Bakhe“. Drugog takmičarskog dana planirano je da Državno mađarsko pozorište iz Temišvara svoju predstavu održi u domusu. 26. juna u Limesu, arheološkog parka, odigraće predstavu „Sonet 66“ u režiji Kokana Mladenovića.

Srpska narodno pozorište iz Novog Sada će se publici, 27. juna, predstaviti predstavom „Na Drini Ćuprija“ po motivima romana Ive Andrića. Predstava će biti odigrana u amfieteatru. U petak 28. juna u Limesu arheološkog parka „Viminacium“ biće odigrana predstava „Devojčica sa žicama“ Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane.

Poslednje takmičarske večeri festivala, 29. juna, u domusu biće odigrana predstava BITEF teatra „M.I.R.A.“. Poslednje večeri festivala glumci Narodnog pozorišta iz Prištine i Pozorišta „Zoran Radmilović“ iz Zaječara odigraće u čast pobednika predstavu „Žene iz Troje“. Ova predstava će se odigrati u Limesu arhološkog parka.

Inače, na prvom festivalu glavna nagrada „Viminacium maximus“ pripala je Novosadskom pozorištu za predstavu „Hasanaginica“, dok je najbolji glumac festivala Ozren Grabarić za ulogu Ričarda III, predstave Gradskog dramskog kazališta „Gavella“ iz Zagreba.

Organizatori ovog pozorišnog festivala su Arheološki park „Viminacium“, Centar za kulturu Požarevac i Grad Požarevac, a pedstave koje će učestvovati kao selector festival odabrao je Mihajlo Nestorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari