Britanac Džon Delano smatra se danas jednim od najznačajnijih izdanaka strip scenarista u eri modernog stripa, koju je započeo njegov zemljak Alan Mur. Delano će ostati poznat kao tvorac nekoliko izvanrednih epizoda „Helblejzera“ i po liku Džona Konstantina, kojeg je već u prvoj grafičkoj noveli „Prvobitni gresi“ u potpunosti kreirao.

Jedan od najznačajnijih događaja tokom minulog vikenda na Sajmu knjiga, svakako je bio susret sa ovim izvrsnim piscem, čiji je jedan od poslednjih radova, izvrsni i bogato opremljeni grafički roman „Odmetnuti“ (Outlaw Nation) takođe osvanuo pred domaćom publikom. Delano je tokom susreta bio raspoložen da govori o svome Džonu Konstantinu, liku kojeg zahvaljujući samo njemu, danas volimo baš takvog kakav je. „To je u suštini jedan mističan lik“, kaže Delano. „Mi zapravo ne znamo kakav je on i to je ono što je privlačno. Stalno se pitamo da li je on dobar, da li je loš. Da li mu treba verovati ili ne? I to je ono što je uzbudljivo u vezi sa njim“, kaže Delano.

Iako je stvorio nekoliko izuzetno uzbudljivih horor priča, Delano kaže da on nikako nije pisac horora. „Ne bih bio zainteresovan da pravim horor, niti bih za sebe rekao da sam horor pisac. Ja pišem priče sa horor elementima. Čak nisam voleo ni horor filmove. Volim da plašim ljude, ali ne volim ja da se plašim“. Kao što smo i očekivali, Džon Delano nema nimalo lepih reči za film „Konstantin“, adaptaciju njegovog grafičkog romana, u kome je glavni lik tumačio Kijanu Rivs. „Kijanu Rivs nije imao baš mnogo veze sa Konstantinom. Takođe i sporedni likovi su bili potpuno drukčiji nego u stripu. Ali mogao je da bude i gori“, kaže Delano. On ni o svojim naslednicima, koji su nakon njega nastavili serijal o Džonu Konstantinu nije imao baš mnogo reči hvale, ali opet priznaje da ih sporadično čita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari