Vredna dela dostupna javnosti 1 Foto: Nenad Kovačević

Umetnička dela, knjige i drugi eksponati koje je Radovan Popović, novinar i pisac, poklonio Narodnom muzeju Užice, a koji čine vrednu zbirku koju su on i njegova supruga Branka godinama brižljivo prikupljali, može se pogledati u toj ustanovi narednih dvadesetak dana.

Postavka pod nazivom „Iz Fonda Branke i Radovana Popovića“, koju su priredili kustosi Marko Đurić, Dragana Obradović i Ivana Todorović, sadrži crteže, ulja na platnu, grafike, koje je Popović, tokom svoje uspešne i dugogodišnje karijere, od šezdesetih godina prošlog veka, dobijao na poklon od umetnika, retke i dragocene knjige sa posvetama pisaca. Izložene su i fotografije, deo njegovog književnog opusa i drugi predmeti.

Među eksponatima sa posvetama su dela naših značajnih likovnih umetnika – Milana Konjovića, Miće Popovića, Lize Križanić, Leonida Šejke, Olje Ivanjicki, Milana Tucovića, Dimitrija Popovića, Mome Kapora i drugih, kao i pokloni Dejana Medakovića, Milorada Bate Mihajlovića i drugih stvaralaca o kojima je Popović pisao.

Radovan Popović, koji slovi za jednog od naših najznačajnijih književnih biografa, rođen je u 1938. godine u Dubu, kod Bajine Bašte. Novinarsku karijeru je započeo u nedeljniku Vesti, potom bio dopisnik Politike iz Sarajeva i Novog Sada i urednik kulturnog dodatka u tom listu, a objavio je niz biografskih knjiga o najistaknutijim srpskim savremenim piscima.

Obraćajući se publici, on je skromno rekao da je „napisao nešto knjiga“, a potom objasnio da je sa suprugom Brankom (1939-2016), koja je rođena u Užicu, a koja je bila inženjerka arhitekture i radila u Užicu, Novom Sadu i Beogradu, bio u braku od 1963. godine i da su jedno drugom bili velika podrška i u profesionalnim karijerama.

– Andrić je govorio da je svaki čovek dužan svome zavičaju, a Isidora Sekulić je, pak, jednom prilikom kazala da se lakše umire uz svoju zadužbinu gledajući. Nas dvoje, Branka i ja, rukovodili smo se ovim njihovim oporukama, kazao je Popović, istakavši da je izložba samo „mali pogled u stvaralačku radionicu njegovih prijatelja”.

Na vrednom poklonu zahvalili su se Marija Trmčić, gradska većnica, Slavica Stefanović, direktorka Narodnog muzeja Užice, dok je Dragiša Milosavljević, Popovićev prijatelj, govorio o značaju i vrednosti poklonjenih eksponata i poručio da se „kulturni identitet jednog naroda gradi i na legatima, zaostavštinama i zadužbinama“.

 

Bogata zbirka donatora

Dragocenu zbirku čini 57 umetničkih dela, 115 monografskih izdanja i umetničkih kataloga. To nije prvi put da porodica Popović dariva ustanove kulture jer je svoju bogatu porodičnu biblioteku, od nekoliko hiljada naslova, poklonila bibliotekama u Bajinoj Bašti i Užicu, kao i užičkom Pedagoškom fakultetu. Kolekciju biografskih knjiga porodica je poklonila Muzeju srpske knjige Adligat u Beogradu, a rukopisnu građu koju čine 23 arhivske kutije Narodnoj biblioteci Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari