Vukosavljević: Novi roman Zejaka dobra pojava na književnoj sceni 1Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević ocenio je danas da je roman „Uspon i pad Joka Sajaka“ Božidara Zejaka osvežavajući, da u poplavi trivijalne literature predstavlja dobru pojavu na srpskoj književnoj sceni.

„Književni junak Božidara Zejaka je potekao iz inspiracije i čvrste svesti o nacionalnom identitetu iz duboke utemeljenosti u svom maternjem jeziku i zato ga smatram dobrim“, rekao je Vukosavljević na promociji ovog romana u Pedagoškom muzeju.

Zejaku ovo nije literarni prvenac. „Ovoga puta je svoje delo pisao čvrstim, sočnim, upregnutim, izbalansiranim srpskim jezikom što danas nije svakodnevna pojava“, ocenio je ministar.

Kako kaže njegov junak je transistorijska ličnost. „On lebdi nad stvarnošću naše istorije, nad usponima i sunovratima našeg naroda i jednostavno pokušava, i čini mi se uspeva, da postane jedna simbolička arabeska naše istorijske sudbine“, rekao je Vukosavljević.

Podsetio je da je Božidar Zejak na čelu važne ustanove kulture – Pedagoškog muzeja koji čuva različite vrste sećanja na razvoj i napredak srpske prosvete, da mu je život ispunjen kako prosvetnim pregnućima, tako i radom sa mladim ljudima, sa često nezgodnim beogradskim gimnazijalcima.
Ministar je istakao da je profesionalna karijera Zejaka vredna dubokog naklona i zahvalnosti jedne kulturološki usmerene kulturne javnosti i zajednice.

„U tom smislu on zaslužuje svaku pohvalu i može da posluži kao primer kako se jedan život može živeti časno, posvećeno i sa rezultatima, koje smatram najbitnijim delom opstanka i postojanja jednog naroda, u oblastima prosvete i obrazovanja sa jedne strane i kulture sa druge kao dva noseća stuba svake društvene i nacionalne ideje“, zaključio je .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari