Objavljene su nominacije za „Filip K. Dik“ nagradu koja će biti dodeljena 6. aprila na Norwescon 30 konvenciji u Sijetlu. Ova nagrada se dodeljuje izuzetnim SF delima koja su objavljena u mekom povezu u SAD, u ovom slučaju tokom 2006. godine. Za nagradu su nominovani: Mindscape – Andree Herston, Carnival – Elizabet Bear, Spin Control – Krisa Morijartija, Catalyst – Nine Kiriki Hofman, Recursion – Toni Balantajna, Idolon – Marka Badza i Living Next Door to the God of Love – Džastine Robson.

Objavljene su nominacije za „Filip K. Dik“ nagradu koja će biti dodeljena 6. aprila na Norwescon 30 konvenciji u Sijetlu. Ova nagrada se dodeljuje izuzetnim SF delima koja su objavljena u mekom povezu u SAD, u ovom slučaju tokom 2006. godine. Za nagradu su nominovani: Mindscape – Andree Herston, Carnival – Elizabet Bear, Spin Control – Krisa Morijartija, Catalyst – Nine Kiriki Hofman, Recursion – Toni Balantajna, Idolon – Marka Badza i Living Next Door to the God of Love – Džastine Robson.
Vavilon i Mala deca pobednici u Palm Springsu – Iako filmovi Vavilon i Mala deca nisu zadobili veliku pažnju filmske publike tokom 2006. godine, ipak su ova dva ostvarenja bila u centru pažnje na dodeli nagrada u Palm Springsu gde se, do 15. januara, održava filmski festival. Vavilon (glume Bred Pit, Kejt Blančit, Adrijana Baraca i Rinko Kikuči) je dobio priznanje za celu glumačku postavu a Alehandro Gonzales Inaritu je nagrađen za režiju. Blančitova je dobila festivalsku nagradu za dostignuća u karijeri. Kejt Vinslet, koja glumi u filmu Mala deca, dobila je nagradu Pustinjska palma za dostignuća u glumi, a reditelj ovog filma Tod Fild je dobio Soni Bono vizionarsku nagradu. Džesika Bil i Adam Benč su dobili nagrade Zvezda u usponu, dok je film Mala Mis Sanšajn dobio priznanje za avangardni pristup, a Dženifer Hadson za izuzetan nastup u filmu Dreamgirls.
Posteri stranih filmova NAGRAĐENIH Oskarom – Izložba postera filmova van engleskog govornog područja, nagrađenih Oskarom u proteklih 50 godina, biće otvorena 19. januara u galeriji Američke filmske akademije, koja će svoje prestižne nagrade za 2006. godinu dodeliti 25. februara u čuvenom holivudskom Kodak teatru. Argentina, Češka, Danska, Rusija i Španija, među zemljama su koje su predstavljene na izložbi „Od Amarkorda do Z“, kojom se obeležava 50-godišnjica dodele Oskara za najbolji strani film. Istorija te nagrade počinje 1947. godine, kada je Akademija odala priznanje filmu „Shoe-Shine“ iz tadašnje posleratne Italije, koji je opisan kao „dokaz svetu da kreativni duh može trijumfovati nad svim teškoćama“. Američka filmska akademija dodelila je potom još sedam „specijalnih“ ili „počasnih“ priznanja za filmove van engleskog govornog područja, a zvanično je ustanovila kategoriju za najbolji strani film 1956. godine. Prvo priznanje ponovo je otišlo u Italiju – za film „La strada“. Izložba „Od Amarkorda do Z“, na kojoj su predstavljeni posteri iz bogate kolekcije Akademijine Margaret Herik biblioteke, obuhvata plakate za oba prvonagrađena italijanska filma. Većina postera na izložbi su originali iz zemlje porekla nagrađenog ostvarenja. Izložba omogućava posetiocima da steknu uvid u način na koji su različite zemlje predstavljale svoje autore filmskim posterima, delima univerzalnog jezika, ali različitih grafičkih rešenja – od nadrealističkog dizajna za „Diskretni šarm buržoazije“ (Francuska, 1972) do jednostavnog postera za „Invaziju varvara“ (Kanada, 2003). Među filmovima predstavljenim na izložbi su i „Sve o mojoj majci“, „Cinema Paradiso“, „Fani i Aleksander“, „Kolja“, „Mefisto“, „Rat i mir“… Izložba će biti otvorena do 15. aprila.
Majami Art sajam – Tradicionalna godišnja izložba Art Majami predstavlja ove godine niz novih galerija iz Evrope, Azije i SAD, dok je, za razliku od ranijih godina, manje fokusiran na umetnost Latino Amerike. Učesnici 17. Art Majami sajma umetnosti, koji se održava od 5. do 8. januara u Majami Bič Konvenšn centru na Floridi, odabrani su posle rigoroznog selekcionog procesa, saopštli su organizatori. Iako je ta izložba i dalje posvećena promovisanju moderne i savremene latino umetnosti, ove godine je samo 14 galerija iz Latino Amerike, što je radikalan zaokret u odnosu na prethodne godine. Art Majami sajam obuhvata slike, skulpture, printove, fotografije i multimedijalne radove, kako etabliranih, tako i mladih umetnika. Direktorka Art Majamija Ilana Vardi izrazila je nadu da su izvesne koncepcijske promene tog sajma u skladu sa zahtevima tržišta na kojem su kolekcionari zainteresovani za širok spektar žanrova i različitih nacionalnosti umetnika. Gotovo polovina od ukupno 115 učesnika tog sajma predstavlja se ove godine prvi put. Među učesnicima su galerije iz Hongkonga, Italije, Nemačke, kao i Koreje, Japana, Švajcarske, Španije… Iz SAD učestvuje 18 novih galerija, a zemlje koje se prvi put predstavljaju su Turska i Irska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari