Avganistan je zabranio prikazivanje indijskog filma o padu Talibana, nakon što su protest uložili pripadnici manjine Hazara, koji su opisani u „Kabul ekspresu“ kao „najopasnije pleme“ u zemlji. Sam film još nije zvanično ni počeo da se prikazuje u Avganistanu, ali je bio dostupan na piratskim kopijama.

Avganistan je zabranio prikazivanje indijskog filma o padu Talibana, nakon što su protest uložili pripadnici manjine Hazara, koji su opisani u „Kabul ekspresu“ kao „najopasnije pleme“ u zemlji. Sam film još nije zvanično ni počeo da se prikazuje u Avganistanu, ali je bio dostupan na piratskim kopijama. Koliko su stavovi izneti u „Kabul ekspresu“ pogodili pripadnike ove manjine najbolje pokazuje i najava bojkota indijskih pesama i filmova koji čine većinu avganistanskih zabavnih tv-programa. Hazari, koji čine 15 odsto populacije Avganistana, pripadaju šiitskoj manjini i bili su generacijama diskriminisani. Etničke tenzije postoje i danas u zemlji uprkos naporima za pomirenjem.
HIT FILM POVEĆAO BROJ POSETILACA NJUJORŠKOG MUZEJA – Broj posetilaca njujorškog Muzeja prirodnjačke istorije je povećan za 20 odsto tokom božićnih i novogodišnjih praznika, a najverovatnija zasluga za to pripada holivudskom hitu, smatraju zvaničnici muzeja. Naime, od 22. decembra kada se pojavio film „Luda noć u muzeju“ (eksterijer Muzeja prirodnjačke istorije se vidi u filmu) povećan je i broj posetilaca (do 2. januara) i to za 50.000 više nego u istom periodu prošle godine. Fantastična porodična komedija „Luda noć u muzeju“, sa Benom Stilerom kao noćnim čuvarom u muzeju u kom oživljavaju eksponati, zaradila je do sada 137 miliona dolara tokom dve nedelje prikazivanja u Severnoj Americi.
NOVI RIMEJK PRAJSOVOG HOROR KLASIKA – Studio Kolumbija priprema rimejk horor klasika Vinsenta Prajsa „The Tingler“ iz 1959. godine. Na unapređenju postojećeg scenarija će raditi tandem Patrik Melton i Markus Danstan, poznati po hororu „Feast“. U originalnom filmu Prajs je glumio ludog naučnika koji otkriva stvorenje koje napada ljude iz njih samih kada su oni uplašeni. Tada on počinje da koristi stvorenje kako bi bukvalno uplašio ljude na smrt.
FELIPE BENITES REJES DOBITNIK NAGRADE NADAL – Španski pisac Felipe Benites Rejes dobitnik je nagrade Nadal za roman, jednog od najuglednijih španskih književnih priznanja. Benites Rejes, rođen u Roti, u Andaluziji, 1960. godine, nagrađen je za knjigu „Mercado de espejismos“ (u slobodnom prevodu „Tržnica privida“). Nagrada Nadal, koja laureatu donosi 18.000 evra, najstarije je špansko literarno priznanje. Za nju je ove godine konkurisalo 268 dela, uglavnom iz Španije, ali i iz drugih zemalja španskog govornog područja. Beta-AFP

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari