Svetozar Marović, dugogodišnji crnogorski političar, objavio je prije desetak dana da više neće biti poslanik Demokratske partije socijalista, koju predvodi njegov višegodišnji partijski drug i prijatelj Milo Đukanović. Upućeni tvrde da je glavni krivac što se Marović povlači iz parlamenta, kojem je svojevremeno bio i predsjednik, niko drugi do čuvena svjetska rok grupa.

Svetozar Marović, dugogodišnji crnogorski političar, objavio je prije desetak dana da više neće biti poslanik Demokratske partije socijalista, koju predvodi njegov višegodišnji partijski drug i prijatelj Milo Đukanović. Upućeni tvrde da je glavni krivac što se Marović povlači iz parlamenta, kojem je svojevremeno bio i predsjednik, niko drugi do čuvena svjetska rok grupa. Rolingstounsi će 9. jula održati koncert na plaži Jaz kod Budve, a Marović, kao najzaslužniji za gostovanje Mika Džegera i kompanije, odlučio je da smanji političke obaveze i da, kao dobar domaćin, pripremi svoj zavičaj za doček proslavljenih muzičara i mnogobrojnih gostiju. Predviđa se da će se na ovaj dio crnogorske obale tada sjatiti najmanje sto hiljada duša, što turista, što posjetilaca koncerta iz Crne Gore i susjednih država.
Malena Budva nije tek tako dobila privilegiju da ugosti Rolingstounse. Bila je brža i snalažljivija, a i šire ruke od Zagreba, koji je već bio planirao datum i nastup popularne grupe na stadionu Maksimir. Koncert je dogovaran preko bečke firme Rock&More, provajdera za Istočnu Evropu, koja je treća ruka u lancu organizacije koncerata. Na nedavnoj konferenciji za štampu, održanoj u Beogradu, prezentovani su detalji tog aranžmana. Legendarna rok grupa na plaži Jaz nastupa u okviru turneje „A Bigger Bang“, najprofitabilnijeg putujućeg karavana u istoriji muzike.
Organizator koncerta je poznati menadžer Raka Marić. Nedavno je boravio u Budvi i otkrio da Stounse dovodi u metropolu crnogorskog turizma zahvaljujući prijateljskim vezama Svetozara Marovića. Marić najavljuje spektakl koji će se pamtiti i koji će imati neprocjenjiv značaj za imidž Crne Gore u svijetu. „Želim da se ponovi Rio de Žaneiro u Evropi, jer je ovo drugi koncert slavnog benda koji će biti održan na plaži.“ U prodaji će biti 73.000 karata, od čega tri hiljade za VIP lože. Cijena od 43 do 500 eura. Prihod se dijeli po principu 90 na prema 10. Devedeset odsto čistog prihoda pripada bendu. Na Rolingstounsima niko ne smije da zarađuje! Ipak, prema računicama organizatora, kompletna turistička privreda kao i prateće službe za tri dana koncertne euforije zaradiće blizu 20 miliona evra, tri puta više od honorara Rolingstounsa. Marić očekuje veliki odziv sponzora iz Crne Gore, kako bi pokrili oko 90 odsto troškova koji će se mjerirti desetinama miliona evra.
Iako su do koncerta preostala skoro tri mjeseca, brojne zanimljivosti vezane za taj spektakl već uveliko zaokupljaju pažnju uvijek radoznale javnosti i poklonika „kotrljajućeg kamenja“. Jedna od njih je i podatak da je sa računa nepoznatog sponzora u Grčkoj uplaćeno oko 2.5 miliona evra na račun Rolingstounsa, po hitnom postupku, kao prvi uslov da se objavi vijest o dolasku „druge najbolje grupe svih vremena“ u Crnu Goru. Da bi koncert uopšte bio održan, organizator mora, po striktno utvrđenoj proceduri organizovanja turneja Stounsa, obezbijediti tri ugovora. Plaćanje dogovorene cijene koncerta, zatim ugovor o osiguranju na rizik otkazivanja i ugovor sa lokalnom vlašću o saglasnosti pružanja potrebne logistike. Tada na scenu stupa čuvena Rider lista. Takozvana Biblija organizovanja koncerata Rolingstounsa, koja važi za sve krajeve svijeta. To je, zapravo, zanimljiv spisak zahtjeva, ponekad i čudnih, koji se moraju ispuniti. U protivnom koncert se otkazuje.
Svi učesnici, oprema i lokacija moraju biti vrhunski obezbijeđeni. Unaprijed moraju biti potpisani ugovori o garancijama sa državnim organima, policijom i licenciranim agencijama za obezbjeđenje. Potrebna je armija ljudi koji će pokrivati naselje za oko 200 članova ekipe i oko 75 izvođača programa, koji će stići sa 65 šlepera koncertne opreme. Binu, dugačku oko 80 metara, dok traje šou, mora da obezbjeđuje više od 130 agenata, a biće i oko tri hiljade redara. Zahtijeva se radijski sistem komunikacije između svih učesnika, monitoring čitavog naselja, garderoba, kuhinje, pa i toaleta. Policija, ljekari, vatrogasci, obezbjeđenje dobiće precizna i zahtjevna uputstva od šefa obezbjeđenja Rolingstounsa Erika Huša i koordinatora Boba Vina.
Na Jazu će biti postavljeni šatori i kontejneri za boravak muzičara, pratećeg osoblja, tehnike, bezbjednjaka, advokata, članova porodica muzičara, stilista… Glavni smještaj obezbjeđuje hotel Splendid u Bečićima. Snimanje nastupa je zabranjeno, ukuljučujući i dolazak i odlazak zvijezda. Izričito se zabranjuje unošenje kamera, oružja, alkoholnih pića, laserskih naprava, petardi… Zabranjeno je korišćenje flaša i konzervi. Pića mogu da se služe isključivo u čašama. Zanimljivo je i ovo: dolazak i prevoz od i do aerodroma članova grupe i njihove pratnje moraju da prate policajci na motorima. Za prevoz pratećeg osoblja preporučuju se automobili marke mercedes, BMW, linkoln, kadilak… Vozači moraju govoriti tečno engleski jezik i posjedovati mobilne telefone. Moraju biti obučeni u bijele košulje i tamne pantalone. Petoro glavnih vozila za muzičare treba da imaju negaziranu vodu i veliku kutiju papirnih maramica. Radio u kolima mora biti isključen, temperatura normalna, kola neobilježena, a vozači ni slučajno ne smiju da traže autogram ili fotografisanje.
Prohtjevi glavne zvijezde su skromni. U kolima Mika Džegera dovoljno je da ima vode sobne temperature, dva naliv pera, mali blok za pisanje i pepermint! Precizna su i pravila za pripreme muzičara. Zahtijeva se 15 garderoba od 40 i 35 kvadrata veličine. Sa malim radnim prostorom i računarima. Svaka soba mora biti klimatizovana, sa kupatilom i zatamnjenim prozorima. Na Rider listi našlo se i cvijeće. Većina muzičara u garderobama želi aranžmane sa bijelim kazablanka ljiljanima i eukaliptusom. Ženski vokali preferiraju bijelu freziju i lavandu, a neki poljsko cvijeće. Zajednički salon treba osvježiti ljiljanima, desetinama bijelih ruža duge drške, očišćene od trnja, i eukaliptusom u vazi. Mik Džeger ne želi cvijeće u svojoj garderobi!
Za čitavo naselje na Jazu biće potrebne desetine telefonskih linija i interent veza. Za muzičare na sceni treba obezbijediti 120 peškira, koji se moraju držati zaključani i izdavati na zahtjev određene osobe! Zatim jedan rezervoar kiseonika sa tri maske. Važnu stavku predstavlja i ishrana muzičkog karavana od oko 300 ljudi. Naselje mora biti opremljeno sa tri dvokrilna frižidera i mašinom za pravljenje 680 kilograma leda na dan! Na raspolaganju tokom čitavog dana moraju biti topla kafa, voda, lagana pica, peciva… Zdrava ishrana je obavezna, pa se traže kafa bez kofeina, vitaminizirana i obrana mlijeka, engleski čajevi, kremovi bez masnoća, soja mlijeko. Koka-kole i pepsi bez kofeina, voda spring i perije, kao i veliki broj đuseva… Preciziran je i kompletan meni glavnih obroka do u najsitinije detalje, poput onog da piletina mora biti očišćena od kostiju i kože.
Za dvoipočasovni nastup Rolingstounsa, opština Budva dobro će olakšati svoj budžet, koji je ove godine bogat – iznosi oko 46 miliona evra zahvaljujući ponajviše prodaji zemljišta na rivijeri koje je bilo u državnom vlasništvu. Uoči nastupa u Budvi, Rolingstounsi će gostovati u Rimu, a nakon njega na red dolaze Beograd, Brno, Kijev, Sankt Peterburg, Helsinki, Geteborg, Kopenhagen, Oslo, Diseldorf, Hamburg, Dablin i London.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari