Žarko Komanin, dramski i prozni pisac i dramaturg Narodnog pozorišta u penziji, preminuo je 26. juna, saopšteno je iz nacionalnog teatra.


Komanin je rođen 1935. godine u selu Drenovštica, srez Nikšić. Diplomirao je na grupi za jugoslovensku i opštu književnost Filozofskog fakulteta u Beogradu 1960. U Narodno pozorište dolazi 1978, sa promenjenim imenom: dotadašnji književni pseudonim, Komanin, postaje njegovo prezime. U Drami nacionalnog teatra, na mestu dramaturga, ostaje sve do penzije u koju je otišao 2001. Na sceni Narodnog pozorišta igrane su njegove drame „Prorok“, „Pelinovo“, „Ognjište“ i „Vožd Karađorđe i knez Miloš“. Ove njegove drame, kao i „Timočka buna“ i „Godo je došao po svoje“, igrane su i u drugim teatrima u Beogradu, Podgorici, Zenici, Kragujevcu, Prištini, Zaječaru…

Objavio je romane „Kolijevka“, „Kostanići“, „Provalije“, „Prestupna godina“, „Gospod nad vojskama“, „Prestupna godina“. Autor je i scenarija za film „Jovana Lukina“.

Komaninov poslednji roman, „Ljetopis vječnosti“ ovenčan je nagradom „Bora Stanković“, a bio je i u najužem izboru za NIN-ovu nagradu 2009. Datum i vreme komemoracije kao i vreme i mesto sahrane Žarka Komanina biće naknadno objavljeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari