Zlatni klas 52. nedelje međunarodnog filma u Valjadolidu dobio je španski film „14 kilometara“ Herarda Oliverasa o afričkim emigrantima u Evropi, dok je Srebrni klas dodeljen poljskom filmu „Trg spasitelja“ Kšištofa Krauzea i Joane Kos Krauze, javlja specijalno za Portal SEECULT.

Zlatni klas 52. nedelje međunarodnog filma u Valjadolidu dobio je španski film „14 kilometara“ Herarda Oliverasa o afričkim emigrantima u Evropi, dok je Srebrni klas dodeljen poljskom filmu „Trg spasitelja“ Kšištofa Krauzea i Joane Kos Krauze, javlja specijalno za Portal SEECULT.org Dubravka Vojvodić. Na završnoj ceremoniji, koju je u subotu prenosila španska nacionalna televizija, dodeljen je Zlatni klas za celokupnu glumačku karijeru i doprinos svetskom filmu, italijanskoj filmskoj divi Sofija Loren, a na kraju je prikazan van konkurencije pobednik ovogodišnje Venecije – „Oprez, žudnja“ Anga Lija. Gran pri – Zlatni klas za najbolji film, podrazumeva nagradu od 35.000 evra i još 17.500 koji se ulažu u distribuciju u Španiji.
Prošle godine, Zlatni klas dobio je srpski reditelj Goran Paskaljević za film „Optimisti“, a Lazar Ristovski nagrađen je za najbolju mušku ulogu, dok ove godine u Valjadolidu nije bilo nijednog naslova iz Srbije, čak ni u konkurenciji kratkih ostvarenja. Nagradu „Pilar Miro“, koja nosi ime poznate španske rediteljke, a dodeljuje se najboljem reditelju, dobila je ove godine Eran Kolirin iz Izraela za film „Poseta orkestra“, za koji je nagrađena i za scenario. Nagrada za najboljeg glumca otišla je u ruke Karlu Markoviču za ulogu u filmu „Falsifikatori“ Stefana Ružovičkog, istinitoj priči o jevrejskom falsifikatoru dokumenata i novca, koji je bio upetljan u veliku operaciju „Bernard“ krajem Drugog svetskog rata. Za žensku ulogu nagrađena je Jovita Budnik za ulogu u poljskom filmu „Trg spasitelja“, priči o naizgled obicnoj porodici, koja govori o ljudskim potrebama, željama, usamljenosti među drugima i potrebi za bliskim odnosima, odnosno ljubavi u svim njenim oblicima. Nagrada za najbolju muziku otišla je u ruke Saniti Vege za „14 kilometara“, a nagrađen je i direktor fotografije tog filma Alberto Moro. Nagrada FIPRESCI pripala je filmu „Put crvenog balona“ Hju Sjao Sjena.
Najbolji kratki filmovi u Valjadolidu su ex-equo „Uspavana lepotica“ (Klaudije Klotije) iz Kanade i „Zemlja igračaka“ (Johena Aleksandra Frejdanka) iz Nemačke. Srebrni klas za kratki film otišao je u ruke Roberta Kanalesa iz Meksika za film „Kad bih mogao da umrem daleko odavde“, dok je premija UIP pripala filmu „Poljubac celom svetu“ Siril Pariz iz Francuske. Dodeljene su i nagrade u sekciji „Vreme istorije“, u kojoj je najbolji dokumentarac „Hafnerov raj“ Gintera Švajgera, a nagrada publike – jedina koja se dodeljuje u sekciji „Tačka dodira“, pripala je igranom filmu „Nevando voy“ Maitena Muruzabla i Kandele Figuire. Tri najbolja filma u zvaničnom programu, prema mišljenju publike u Valjadolidu, su „Biti zajedno to je sve“ Kloda Berija, „14 kilometara“ i „Falsifikatori“. Međunarodni žiri činili su Marta Bianći (Argentina), Tonio Kanto (Španija) Ksavijer Kapeljas (Španija), Viktor Grodecki (Poljska), Iona de Masedo (Brazil) i Fernanda Silva (Portugal).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari