"Živeti znači boriti se!": Ženska lica kolažirana bićima koja pokušavaju da naprave „štetu“ 1Foto: Jovana Braletić

Izložba „Živeti znači boriti se!“, umetnice Jovane Braletić biće otvorena večeras 7. marta u 20 časova u Centru za kulturu i obrazovanje „Rakovica“ i biće postavljena do 20. marta.

Uzimajuću ženske portrete sa naslovnica stranih magazina šezdesetih i sedamdesetih, umetnica u svom radu analizira podsvest i žensku seksualnost.

– Biram lica žena sa naslovnih strana magazina iz 60.- tih i 70.-tih godina prošlog veka. Njih precrtavam i pravim novu sliku. Zatim na to kolažiram ribe iz morskih dubina i bube. Sva opasna bića koja pokušavaju da izađu na površinu i naprave „štetu“. Sva ta stvorenja simbolišu nešto nepoznato što želi da se otkrije iz morskih dubina, iz dubine podsvesti. More uzburkano uvek ima tendenciju ka nepoznatom, i ono je moćan simbol kolektivno nesvesnog, najstarijeg i najdubljeg dela psihe. Želja za istraživanjem morskog dna je naša nostalgija za misterioznim, neistraženim dubinama, za skrivenim potencijalima naših sopstvenih duša: onim što nikad nismo znali, nikad proživeli, nikad se usudili da uradimo – kazala je Braletić povodom koncepta.

"Živeti znači boriti se!": Ženska lica kolažirana bićima koja pokušavaju da naprave „štetu“ 2
Foto: Jovana Braletić

U svom radu, Jovana se oslanja na estetiku pop artista, u kojoj je zastupljen kolaz i jake boje, estetika modne industrije i masmedija. Mada ove ilustracije idu ka stripovskom pravcu one se osvrću na tradicionalno prikazivanje lika i ekspresionizam.

– Ponavljane motiva, odnosno, repeticija je zastupljena u većini mojih radova i to se dešava jer dok to radim, u meni se dešava uzbuđenje i naboj kao da se nešto gradi. Određena elegancija i čistina boje koja nastaje u digitalnom kolažu i ilustarciji je ono što me najviše privlači. Koristim modnu fotogarfiju kao predlozak i to retro, ali svemu tome dajem lični prečat menjajući boje i oblike. Na to dodajem, kolažiram neobične ribe iz morskih dubina i sve to postaje jedna igra simbola – pojašnjava Braletić.

Prema rečima umetnice, te modne fotografije u kojima se uvek koriste ženska lica govore o ženstvenosti i o oslobađanju seksualnosti, ali i o tom vremenu u kome je prikazivanje ženstvenosti težilo da se oslobodi, dok je ipak bilo prikriveno i pomalo stidljivo, nigde eksplicitno, nigde preterano, osim u bojama i ukrasima.

– Upravo ti ukrasi iz 60.-tih i 70.-tih se povezuju sa ribama na estetskom nivou. Zamena za današnju eksplicitnost i hladnokrvnost na naslovnim starnama, nekada je bila toplina i neusiljena jarkim bojama okupana ženstvenost – istakla je Jovana.

Biografija:

Jovana Braletić Luca je slikarka, konceptualna umetnica rođena 1984-te godine u Beogradu. Od rođenja pokazala je interesovanje za vizuelnu umetnost i rešena je da je da se bavi slikarstvom do kraja života. Inače, završila je Likovnu Akademiju, odsek slikarstvo u klasi profesorke Anđelke Bojović. Nakon toga se bavi kolažiranjem i fotografijom. Potom upisuje kurs dizajna i ženske studije i radi kao art terapeut u bolnici, sve to uporedo. U januaru ove godine je predstavila svoju jako značajnu izložbu „O meni“ u podrumu Magacina. Sada se predstavlja publici sa izložbom „Živeti znači boriti se!“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari