Zlatko Paković: Pet preporuka za čitanje 1Zlatko Paković Foto: www.czkd.org

Kolumnista Danasa i pozorišni kritičar Zlatko Paković predlaže pet knjiga za čitanje.

1. Saša Ilić, „Pas i kontrabas“ (Orfelin izdavaštvo, Novi Sad)

Sa romanom Saše Ilića, ovenčanim Ninovom nagradom, prvi put je u novijoj srpskoj književnosti nagrađena knjiga koja moralno osuđuje i estetski zasenjuje na desetine nagrađenih književnih dela i na desetine nagrađenih pisaca u poslednjih trideset godina, koji su, kao pasji sinovi, služili i služe srpskom nacionalizmu, njegovim masovnim zločinima drugde i obogaljenju društva i kulture ovde.

2. Darko Cvijetić, „Šindlerov lift“ (Književna radionica Rašić, Beograd)

„Šindlerov lift“ progovara na mrtva, nasilnom smrću zanemela usta žrtava etničkog22 čišćenja nesrpskog stanovništva u Prijedoru, ne strahujući da svojim književnim protagonistima ostavi realna imena izvršilaca zločina. Velika književnost kao najvernije svedočanstvo.

3. Selvedin Avdić, „Autobusne bilješke“ (Lom, Beograd)

Beleške u ovoj knjizi jesu popisana poputbina, poputnina našeg odlaska iz jugoslovenske civilizacije. Sećanje nam je nadjačalo maštu. To je bit tragičnog našeg osećanja.

Zlatko Paković: Pet preporuka za čitanje 2

4. Vladimir Nabokov, „Lolita – kritičko izdanje“ (Dereta, Beograd)

Kongenijalni prevod Branka Vučićevića, anglista erudita Zoran Paunović pomno je pregledao i dodao mu sav prateći kritički materijal. Ovo je veliki praznik naše prevodne književnosti i uživanja u srpskom jeziku.

5. Elizabet Rudinesko, „Žak Lakan: prikaz jednog života i istorija jednog sistema mišljenja“ (Karpos, Loznica)

Izvanredna, iscrpna studija o životu i delu jednog od najuticajnijih filozofa XX veka. Šta je tvoja želja? Kako da dopreš do svoje, samo tvoje želje, koja te, najzad, otkriva kao nedresirano biće?

To je prvo pitanje našeg doba, doba indukovanih, silom ili milom nametnutih, tuđih, ničijih želja.

U subotu 24. oktobra u Danasu specijalni dodatak „Virus knjige“, posvećen izdavačkoj delatnosti uprkos tome što se Sajam knjiga ove godine ne održava u ovom periodu. Rezervišite na kioscima!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari