Kompanija „Invej“ iz Beograda, kao većinski vlasnik fabrike ulja i biljnih masti „Vital“ iz Vrbasa, jedanaesti put je dodelila jednu od najznačajnijih književnih nagrada u našoj zemlji – „Zlatni suncokret“. Na sednici juče održanoj u Društvu književnika Vojvodine u Novom Sadu, žiri u sastavu prof.

Kompanija „Invej“ iz Beograda, kao većinski vlasnik fabrike ulja i biljnih masti „Vital“ iz Vrbasa, jedanaesti put je dodelila jednu od najznačajnijih književnih nagrada u našoj zemlji – „Zlatni suncokret“. Na sednici juče održanoj u Društvu književnika Vojvodine u Novom Sadu, žiri u sastavu prof. dr Tomislav Bekić – predsednik, Nikola Strajnić i Jovan Zivlak, doneli su jednoglasnu odluku da se nagrada „Zlatni suncokret“ za knjigu godine za 2006, ravnopravno dodeli Jovici Aćinu za knjigu priča „Pročitano u tvojim očima“ u izdanju Stubova kulture i Marku Vidojkoviću za roman „Sve crvenkape su iste“ u izdanju B92.

Život ću i dalje čitati iz vaših očiju

– Začuđen sam i zadivljen da tako popularna nagrada bude dodeljena knjizi priča jer se generalno gledano knjige priča manje nagrađuju od romana i poezije. Priče su uvek nekako u zapećku a upravo su one te koje svojom munjevitom maštom greju naše svakodnevno trajanje. One su poput reči koje stalno huje oko nas i zaista ne mogu da zamislim svoj život bez priča. Ljudi koji ne vole priče kao da odbijaju da žive i da se zaljubljuju. Ja ću i dalje čitati iz vaših očiju. Posebno mi je drago da nagrada stiže iz mojih banatskih krajeva, a ulje (Vitalovo) i priča su za mene dva prirodna energetska izvora – kaže za Danas Jovica Aćin, pisac nagrađene knjige priča „Pročitano u tvojim očima“.

Vitalova nagrada je prvi put dodeljena dvojici laureata, a Jovan Zivlak je na konferenciji za novinare istakao da žiri smatra da tim korakom skreće nužnu pažnju na dragocen napor koji „rehabilituje upečatljiv i strastven razgovor književnosti sa svojim vremenom i prostorom“, jer obe ove knjige u najboljoj meri predstavljaju našu savremenu književnost bez obzira na to što su u pitanju dve potpuno različite poetike.
Nagrada će piscima biti uručena krajem februara u Beogradu, a podrazumeva novčani iznos od 5.000 evra (dinarska protivvrednost), koji će u ovom slučaju biti podeljen između dvojice nagrađenih autora i ponovno izdanje nagrađene knjige što podrazumeva da će obe nagrađene knjige biti odštampane u još jednom izdanju.
„Nagrađene knjige, iako različite po svojim poetičkim svojstvima, po svom jeziku i narativnom pristupu, izdvajaju se po dubokoj i mnogoznačnoj uronjenosti u horizont našeg savremenog života. Njihova umetnička odgovornost izražava se u nastojanju da se suoče sa različitim i dramatičnim momentima aktuelne društvenosti i njene kulture koja oblikuje i obeležava sudbine junaka ovih povesti, istovremeno, uključujući i svoje čitaoce u razumevanje sopstvenog vremena. Složenost i intenziteti njihovog pripovedačkog čitanja našeg opšteg života na jedinstven način izdvajaju ovu dvojicu pisaca, pripadnika različitih generacija, iz konteksta jedne kulture koja nije u očekivanoj meri ovladala osobenom vrstom osetljivosti da se suočava sa paradoksima svoga vremena i njihovim mnogoznačnim simptomima“ – istaknuto je u saopštenju za dodelu nagrade. Gordana D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari