"Zoranov brk" pripao Ani Begić 1Ecija Ojdanić, Ana Begić i Barbara Nola

Predstava „Gola u kavezu“ tematizira i analizira majčinstvo i to iz vizure ženskog straha. Strah vodi ljude u cugu, pljugu i drogu. S tim treba prestati.

Strah je neznanje o duhovnosti. Treba se Bogu za pomoć obratiti. Strah je kavez iz kojeg treba izaći. Ovo je priča o tri žene koje će to pokušati. Ovo je, naravno, i priča o ljubavi– objašnjava Ivan Leo Lemo, reditelj, scenograf i autor predstave „Gola u kavezu“ koja je prikazana sinoć, u glavnom programu 26. „Dana Zorana Radmilovića“.

Sjajan komad koji kroz tri lika, tumače ih Barbara Nola, Ana Begić i Ecija Ojdanić, progovara o univerzalnim problemima današnjeg društva, međuljudskim odnosima, muško-ženskim odnosima, izostanku komunikacije, prijateljstvu i usamljenosti. Sve tri glumice su bile sjajne, ali se Ana Begić, po mišljenju stručnog žirija, izdvojila i dobila „Zoranov brk“.

-Ova predstva je prva predstava kazališta “Moruzgva” i jako nam je drago da sam dobila ovaj brk, da ste nas prepoznali, pozvali na ovaj festival i da ste nas tako ljepo primili. Ova predstava je uvek aktualna.Za ovih osam godina, koliko je igramo, ništa se nije promijenilo vezano za problem žena u društvu kojim se komad bavi.- rekla je Ana Begić.

-Problem ženskih sloboda i tolerancije je univerzalan, čini mi se da je neki novi val konzervativizma zavladao, čak i u sredinama gde se to ne očekuje – smatra Barbara Nola, jedna od akterki ove priče.

-Ova predstava živi već osam godina jer je publika traži ali ona govori o postfeminizmu i o onom što smo mi žene same sebi nametnule. Komad ima i društveno-aktuelnu priču ali ima i nešto intimno i to je njena ljepota.- kaže Ecija Ojdanić.

Nakon Teatra „Moruzgva“ iz Zagreba, u okviru pratećeg festivalskog programa publika je u zaječarskom pozorištu gledala prvu reprizu predstave „Made in Zaječar“ po tekstu i u režiji Miroljuba Rikija Nedovića. Na festivalu koji nosi ime Zorana Radmilovića danas je predstavljen dokumentarni film i knjiga „Život iza zavese“ koji govori o velikom glumcu.

-Prva ideja je bila da napišem monodramu, da bih to kasnije pretvorio u knjigu. Prvi susret sa Zoranom bio je preko VHS kasete sa snimkom Radovana Trećeg. Otad je krenula ta moja ljubav prema Zoranu i tako se sve zavrtelo. Onda sam počeo da otkrivam Zorana kroz Atelje 212 i počeo sam da zapisujem prve pasaže. Od te prve ideje, preko razgovora sa čika Perom Kraljem, petrom Božovićem, Aljošom Vučkovićem, sa ljudima koji su sarađivali sa njim, pokušao sam da saznam ko je on zapravo bio.Posle dve knjige Ane Radmilović hteo sam još više da pronađem o Zoranu. Tako sam došao u taj svet, on me je povukao sebi i počeo sam da pišem u prvom licu, stvarajući taj lik, verujući da je to najbolji način da se to pokaže. – kazao je pored ostalog Dušan Stojanović, autor knjige i filma.

26. „Dani Zorana Radmilovića“ su na svojoj polovini. Danas će u glavnom festivalskom programu nastupiti ansambl Narodnog pozorišta iz Beograda sa „Sumnjivim licem“ u adaptaciji i režiji Andraša Urbana. Na pratećem programu je komad „Čedo“ Državnog lutkarskog teatra iz Vidina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari