„Zoranov brk“ Borisu Isakoviću 1Foto: Pozorište Zoran Radmilović

Na 29. Festivalu „Dani Zorana Radmilovića“ publika je  šeste festivalske večeri imala prilike da  sazna „ Zašto je poludeo gospodin R“ gledajući predstavu Jugoslovenskog dramskog pozorišta po tekstu Rajnera Vernera Facbindera i Mihaela Fenglera, u režiji Boba Jelčića.

Gospodin R. živi u Zapadnoj Nemačkoj početkom sedamdesetih godina. Ima porodicu koju voli, posao do kog mu je stalo, svoj stan i svoj televizor koji često gleda. Sa njega svakodnevno sluša vesti o velikim uspesima i ohrabrujuće reči političara. Njagov dom posećuju prijatelji i rodbina. Gospodin R. ima ambicije koje gaji, brige koje ga tište i uspomene koje neguje. Ima dobro zdravlje i ispunjen ljubavni život. Jednoga dana, iznenada ovaj  mirni čovek ubija celu porodicu i veša se u toaletu firme kojoj radi.

Jednoglasnom odlukom žirija Zoranov brk pripao je Borisu Isakoviću, za ulogu Gospodina R. Boris je gledao predstave Zorana Radmilovića, nije imao prilike da  ga lično upozna jer je kratko živeo, ali je puno priča slušao o njemu dok je radio u Ateljeu 212 od Đuze Stoiljkovića i Petra Кralja, a sada, kad god se pojavi Majstorska radionica redovno je gleda.

„Raznih sam se nagrada u Srbiji nadobijao i čekao sam da mi se nasmeje ovaj „Zoranov brk“. Jako sam ponosan!

Što se predstave tiče pitanje je koliko su se ljudi navikli na ovakvu formu, jer su predstave kod nas još uvek konvencionalne. Ovo nije takva predstava već traži određeni angažman publike, koja se u Zaječaru odazvala. Pitanje je samo trenutka koliko predstava od početka treba da odmakne da bi se svi zajedno opustili i uživali u ličnim asocijacijama koje ona sigurno budi. To je njena velika vrednost.“

„Treba se radovati svakom festivalu u pandemiji, čini mi se da hvatamo poslednji vazduh, da smo priterani do kraja, ne znam koliko će još moći da rade pozorišta. Svaki festival treba slaviti, uopšte igranje predstava“  , ističe Isaković.

„Zoranov brk“ Borisu Isakoviću 2
Foto: Pozorište Zoran Radmilović

Na Jugoslovenskom pozoršnom festivalu u Užicu nagradu Ardalion dobili su: predstava u celini, Bobo Jelčić za režiju i Boris Isaković za najbolju mušku ulogu. Predstava je učestvovala na Međunarodnom festivalu komedije „Mostarska liska“ u Mostaru i na Festivalu u jednom dejstvu u Mladenovcu.

Takmičarski deo glavnog programa  Festivala završava se večeras  u 20.15 sati izvođenjem predstave „Кomedija ometena u razvoju“  Gradskog pozorišta „Semberija“ iz Bijeljine, po tekstu Milivoja Mlađenovića u režiji Dušana Tuzlančića. Predstavi će predhoditi promocija knjige “Uspomenar 4 – Zoran2020” Milana Cacija Mihailovića.

Premijera predstave „Кazabalkan“ zaječarskog teatra biće izvedena u petak 23. oktobra, u čast nagrađenih.

I ove godine na Festivalu će biti dodeljena  Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje  kao i Nagrada za vizuelni identitet  „Кrstomir Milovanović“. Odluku o tome  doneće stručni žiri 29. Festivala „Dani Zorana Radmilovića“ u sastavu Dr Miroslav Radonjić, predsednik, Duško Ljuština, član i Enver Petrovci, član.

I na ovogodišnjem Festivalu biće proglašena najbolja predstava po izboru publike.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari