Ljudi

Smilja Avramov: Stogodišnjakinja

Smilja Avramov, profesorka međunarodnog prava u penziji, danas slavi svoj 100. rođendan. Upravo je to bio povod da Pravni fakultet u Beogradu, na kojem je Avramov provela ceo svoj radni vek, sinoć održi svečani skup.

Josipa Lisac: Posve slobodna

Koncertom u beogradskom Centru „Sava“ jedna od pevačkih legendi s prostora bivše SFR Jugoslavije Josipa Lisac večeras će, na svoj rođendan i Dan zaljubljenih, završiti slavljeničku turneju, koju je započela 14. februara 2017. na ovom istom mestu povodom pet decenija karijere.

Irena Vujović: Naprednjačka uzdanica

Na skupu SNS u Domu omladine najjačim aplauzom i skandiranjem okupljenih pozdravljena je Irena Vujović, funkcionerka naprednjaka i predsednica opštine Savski venac.

Robert Bobi Čarlton: Gospodin u kopačkama

Treće, kobno poletanje aviona „Elizabeten“ engleske kompanije BEA odvelo je februara 1958. godine u smrt osmoricu fudbalera Mančester junajteda.

Mihailo Mikis Teodorakis: Grk

Možda grčki premijer Aleksije Cipras ne zna dobro da broji – video je samo šačicu od više stotina hiljada demonstranata, a pojedini mediji tvrde da je milion Grka izašlo na ulice Atine da kaže „ne“ upotrebi naziva Makedonija u budućem imenu ove bivše jugoslovenske republike…

Tom Brejdi: Div američkog fudbala

Iako nije osvojio svoju šestu titulu Tomas Edvard Patrik Brejdi će po dobrom pamtiti NFL sezonu 2017/2018, završenu Superboulom u noći između nedelje i ponedeljka po srednjeevropskom vremenu, jer je dan pre duela njegovih Nju Ingland Patriotsa i Filadelfije Iglsa proglašen za najkorisnijeg igrača prvenstva američkog fudbala.

Nataša Kandić: Nominacija za istinu i pomirenje

Predsedavajući Helsinške komisije, senator Rodžer Viker i Eliot Engel, predstavnik u američkom Senatu i potpredsednik Doma za spoljnopolitičke poslove, nominovali su Natašu Kandić i Fond za humanitarno pravo (FHP) za Nobelovu nagradu za mir za 2018. godinu.

Nebojša Arsenijević: Mister nepotizam

Ako je suditi prema poslednjim izjavama ministra prosvete Mladena Šarčevića, rektor Univerziteta u Kragujevcu dr Nebojša Arsenijević, protiv koga se danima unazad, mahom u prorežimskim i tabloidnim medijima, vodi žestoka kampanja, uskoro bi trebalo da podnese ostavku na rektorski položaj, na kojem je od sredine 2015. godine.

Alen Omić: Trn u oku šovinista

Vođen sportskim rezonom Alen Omić verovatno nije ni mogao da pretpostavi da će postati „zrno razdora“ između najekstremnijih navijača i uprave KK Crvena zvezda, koja je, uprkos svesnom riziku, odlučila da nedavno angažuje 216 centimetara visokog centra rodom iz Tuzle, košarkaški oformljenog u Sloveniji.

Viorika Dančil: Prva Rumunka

I susedna Rumunija ima ženu premijerku prvu u istoriji – Viorika Dančil. Većina poslanika u parlamentu izglasala je Dančilovu, koja je treća osoba koja je stupila na čelo vlade za svega godinu dana.