Ljudi

Milena Rašić: Trofejna blokerka

Kada jednog dana bude sumirala trofejnu karijeru, odbojkašica Milena Rašić biće specijalno ponosna na ovu godinu, jer je sa Vakifbankom za 12 meseci odbranila titulu u Turskoj, osvojila klupsku Ligu šampiona i ekipno prvenstvo sveta, a kao reprezentativka Srbije odnela zlatnu medalju sa planetarnog šampionata, usput zasluživši priznanja za najboljeg srednjeg blokera svakog od tih takmičenja.

Branislav Trifunović: Glasno urlanje

„Svaki posao bi trebalo da služi narodu, da se tako komunistički izrazim. Svaki posao mora nešto u društvu da poboljša i svaka umetnost treba da utiče na dešavanja u društvu. Što bi rekao Đuričko kada su ga pitali zašto se meša u politiku kad je glumac – pa, vidi, ja sam nešto i čitao“, odgovorio je na pitanje o potrebi angažmana javnih ličnosti u jednom intervjuu glumac Branislav Bane Trifunović.

Santjago Abaskal: Tramp iz Španije

Santjago Abaskal i njegova desničarska Voks partija ubuduće će, nakon 36 godina vladavine socijalista, imati glavnu reč u parlamentu španskog regiona Andaluzije, rezultat je nedeljnih izbora.

Momčilo Bajagić Bajaga: Pesme koje dižu prašinu

Momčilo Bajagić Bajaga u početku je nosio nadimak Bajagi jer ga je roda kao bajagi donela, i to baš u Bjelovar, u Hrvatskoj, što ove godine nije sprečilo hrvatske branitelje u Karlovcu da njegov koncert otkažu dvadeset dana pred nastup, kako su preneli mediji.

Salome Zurabišvili: Balans između Rusije i Zapada

Gruzija je dobila prvu ženu za predsednika nakon što je Salome Zurabišvili u drugom krugu izbora sa 59 odsto osvojenih glasova potukla rivala Grigola Vašadzea, kome je poverenje poklonilo 40 odsto birača.

Želimir Žilnik: Na ivici kadra

Dodeljujući mu Nagradu za životno delo Festival autorskog filma je, priređujući retrospektivu „Žilnikova internacionala“ odao priznanje reditelju koji je, snimajući dokumentarne, dokumentarno-igrane i igrane filmove bio sklon eksperimentu i preispitivanju društava i sistema u kojima radi i stvara.

Nataša Kandić: Za direktnu umesto kolektivne odgovornosti

Nataša Kandić, osnivačica FHP i koordinatorka Koalicije za REKOM, dobitnica je nagrade italijanske organizacije „Semplicemente Donna“ (Jednostavno žena) za društveni i građanski angažman na polju ljudskih prava.

Milan Radoičić: Bog i batina sa severa

Nekoliko dana pošto specijalci KPS nisu uspeli da ga uhapse Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste i kontroverzni vlasnik restorana Grej u severnom delu Kosovske Mitrovice, juče je priveden na saslušanje u srpsku policiju.

Slobodan Ćustić: Sukob interesa

„Često dolazim u sukob interesa – ja kao glumac i ja kao direktor i onda koristim onu NJegoševu: Svak se rodi da jednom živi, samo bruka živi doveka“, rekao je u intervjuu povodom 70 godina Beogradskog dramskog pozorišta glumac Slobodan Ćustić u funkciji direktora ove teatarske kuće.