Foto: EPA/ Paolo Aguilar

Fudžimori služi zatvorsku kaznu od 25 godina zbog optužbi za kršenje ljudskih prava i korupciju. Aktuelni predsednik Pablo Kučinjski je doneo odluku o pomilovanju Fudžimorija jer, kako je rekao, ne može da dopusti da „bivši predsednik umre u zatvoru“ s obzirom da je Fudžimori u lošem zdravstvenom stanju nedavno prebačen u bolnicu.

Dok je bio na vlasti, Fudžimori je za jedne bio predsednik koji je zemlju spasio od terorizma i ekonomskog kolapsa. Za druge je bio autoritarni gospodar, koji je bezobzirno rušio demokratske institucije. Bilo kako bilo, njegova decenijska vladavina, od 1990. do 2000, bila je protkana usponima i padovima.

Reputaciju čvrstog lidera, koji usklađuje reči i dela, doneo mu je događaj iz 1996-97. godine kada su marksistički pobunjenici izazvali talačku krizu u rezidenciji japanskog ambasadora u Limi. Nakon četiri meseca opsade u akciji komandosa je ubijeno 14 pobunjenika i spasena 72 taoca. Međutim, Fudžimorijevo ime je ukaljano nekoliko godina kasnije zbog korupcionaškog skandala u koji je bio umešan bivši šef obaveštajne službe Vladimiro Montesinos.

Fudžimori je u novembru 2000. pobegao u Japan, gde je pet godina živeo u dobrovoljnom izgnanstvu. Nastojeći da se vrati na političku scenu, 2005. beži u Čile, gde ga hapse na zahtev peruanskih vlasti i izručuju 2007. Osuđen je na šest godina zatvora pod optužbom za zloupotrebu položaja zbog uklanjanja osetljivih video i audio snimaka iz Montesinosovog doma. Fudžimori je negirao sve optužbe.

Bio je gotovo nepoznat javnosti sve do nekoliko nedelja pred izbore 1990. na kojima je osvojio prvi mandat, tokom kojeg je uspeo da zauzda hiperinflaciju i prokrči put za održivi ekonomski rast u drugoj polovini 1990-ih.

Takođe se uhvatio ukoštac s levičarskim pobunjenicima. Godine 1992. uz pomoć vojske je suspendovao Ustav i raspustio Kongres i sudove. Tvrdio je da zakonodavstvo i pravosuđe ometaju borbu bezbednosnih snaga protiv pobunjenika. Iako je 2000. osvojio i treći mandat, bio je primoran da se povuče nakon demonstracija i korupcionaškog skandala.

Rođen je 1938. u porodici Japanaca, prema tvrdnjama jednih u Peruu, a prema drugima u Japanu. Osim što je studirao poljoprivredu u Peruu, studirao je i fiziku u Francuskoj, a master iz matematike je odbranio u SAD. Razveden je, otac četvoro dece.