Aleksandar Šapić: Najbolji svih vremena 1Foto: Zoran Mrđa/FoNet

Ono što su danas Mesi i Ronaldo u fudbalu, Aleksandar Šapić je bio u vaterpolu: sjajan „skorer“, neko ko je bio nerešiva enigma za golmane, uprkos tome što su njegovi šutevi proučavani i detaljno skautirani.

U skladu sa tim, priznanje koje je nedavno dobio u Minesoti zaista pokazuje o kakvoj je igračkoj veličini reč. Svetska federacija sporta i kulture, sa sedištem u Mineapolisu, proglasila je Šapića za najboljeg vaterpolistu „napadača“ svih vremena.

Šapić je u izboru dobio 4.045 glasova; time i određenu satisfakciju za sve što je učinio tokom fantastične vaterpolo karijere. Osvojio je sa reprezentacijom naše zemlje sva moguća zlata, i to više puta, osim olimpijskog, dok je u klupskim okvirima takođe „pokupio“ sve moguće pehare, zaključno sa Ligom šampiona. Povukao se iz vaterpola sa svega 31 godinom kao najbolji strelac naše zemlje svih vremena (981 gol). Šapić je čak 14 godina zaredom od 1996. do 2009. bio najbolji strelac liga u kojima je nastupao. NJegov transfer u VK „Šturm 2002“ 2006. godine još uvek važi za najveći u istoriji vaterpola u visini od milion evra, a naš as je u Rusiji imao najbogatiji ugovor u klupskim okvirima na Starom kontinentu.

– Lepo zvuči, verovatno će nešto značiti mojim sinovima jednog dana, a do tada neka se mojom karijerom bave onima kojima je zanimljiva. Za mene je vaterpolo samo divna uspomena. Medijski prostor treba da pripada ljudima koji sada osvajaju ili će tek osvajati medalje. Ja sam svoje dao na aukciju i skoro sve su prodate, a prikupljenih 200.000 evra otišlo je u humanitarne svrhe – stava je Šapić.

U velikoj želji da sa reprezentacijom osvoji olimpijsko zlato, na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. nakon što su „delfini“ u polufinalu poraženi od SAD, Šapić se potukao sa golmanom Denisom Šefikom, a obojica su kasnije priznali da su napravili glupost. Ponikao je u Crvenoj zvezdi, međutim, nakon što su crveno-beli rasformirali sve mlađe kategorije sa 13 godina otišao je u Partizan, u kome je sa 14 zaigrao za prvi tim. Vratio se u Zvezdu 1993. ali je već naredne sezone potpisao za Bečej, sa kojim je 2000. osvojio Ligu šampiona. Četiri puta je bio najbolji strelac najznačajnijih reprezentativnih takmičenja. Dva puta je odlikovan Ordenom Nemanje prvog stepena za zasluge u predstavljanju države i njenih građana 2001. i 2004. Doktor je nauka u oblasti industrijskog menadžmenta. Osnivač je Humanitarne fondacije „Budi human – Aleksandar Šapić“, koja je prikupila više od milion evra za pomoć deci, odraslima, ustanovama i udruženjima sa teritorije Srbije. Za predsednika opštine Novi Beograd izabran je na izborima 2012. godine, a reizabran na izborima 2016. U filmu „Kad porastem biću kengur“ odigrao je epizodnu ulogu Gangule. Rođen je 1. juna 1978. u Beogradu, oženjen je i otac dvoje dece. Govori engleski, italijanski i ruski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.