Foto: EPA-EFE/MIKE NELSON

Članovi Britanske akademije za film i televiziju dodelili su njegovom ostvarenju „Roma“ tri priznanja: za najbolji film, za najboljeg režisera, najbolji film na stranom jeziku. Kuaron je film nazvao po predgrađu Siudad de Mehika u kome je odrastao, snimljen je u crno-beloj tehnici, a priča o kućnoj pomoćnici Kleo i porodici kod koje služi. U nekoliko navrata Kuaron je govorio da je ovaj film ličan i da predstavlja povratak u njegovo detinjstvo i lični pogled na klasnu podeljenost meksičkog društva, na velika politička zbivanja i ’68, ali i o tome kako se prelomna društvena zbivanja prelamaju kroz živote običnih ljudi.

Kuaron, koji nagrađeni film „Roma“ potpisuje u četvorostrukoj ulozi – kao reditelj, scenarista, producent i montažer, pripada novoj generaciji režisera koji su meksički film vratili na svetsku scenu uz svoje dobre prijatelje Giljerma del Tora i Alehandra Gonsalesa Injaritua. Filmski kritičari ističu njegovu sposobnost da pravi dobre filmove i da bude podjednako dobar u pravljenju komercijalnih blokbastera i umetničkih filmova. Sineasta je koji ume da pronađe ravnotežu.

Film „Roma“ je bio prikazivan u odabranim bioskopima u Meksiku i SAD, a onda je distribuciji preuzeo Netfliks. Bio je nominovan za tri Zlatna globusa od kojih je dobio dva: za najbolji film na stranom jeziku i režiju. A za predstojeći Oskar, 91. po redu, nominovan je u deset kategorija. Dodela je zakazana je za 24. februar.

Alfonso Kuaron Orosko rođen je 1961. u porodici nuklearnog fizičara koji je godinama radio za UN. Uporedo je studirao filozofiju i filmsku režiju. Okušao se kao reditelj, producent scenarista i montažer. Karijeru je počeo 1983, ali je svetsku slavu stekao tek 1998, zahvaljujući filmu „Velika očekivanja“. Njegov film „I ja tebi kevu“ doneo mu je najveća priznanja kritičara, kao i nominaciju za Oskar za najbolji originalni scenario. Posle toga su usledili komercijalni hitovi „Hari Poter i zatvorenik iz Askabana“, „Potomci“ za koje je bio u trci za Oskara za najbolji scenario i najbolju montažu. Kuaron je takođe producirao filmove „Panov lavirint“ i „Prelepo“. Pre sedam godina snimio je naučnofantastični film „Gravitacija“, sa Sandrom Bulok u glavnoj ulozi.

Zanimljivo je i to da su njegov brat Karlos, kao i njegov sin Jonas, scenaristi i reditelji, a obojica su glumili i bili koscenaristi u nekim Kuaronovim ostvarenjima. Alfonso Kuaron od 2000. živi u Londonu, vegetarijanac je i iz dva braka ima troje dece.

Povezani tekstovi