Antoneta Alamat Kusijanović: Dvostruki trijumf 1Foto: IMDB

Film „Murina“ rediteljke i scenaristkinje Antonete Alamat Kusijanović osvojio je prestižnu nagradu (Camera d’ or) „Zlatna kamera“ za najbolje debitantsko ostvarenje na upravo završenom Festivalu u Kanu, i to je senzacionalni uspeh hrvatske kinematografije na glamuroznoj Kroazeti, nezabeležen u poslednje tri decenije.

Mlada rediteljka trijumfovala je u zvaničnom takmičarskom programu Petnaest dana autora, koji postoji od 1969, i obuhvata debitantske filmove u svim programima koji svetskoj publici otkrivaju nova autorska imena jedinstvenih poetika. Njen film bio je u trci sa još 30 ostvarenja iz sveta, a nagrada autorku je stavila u isti red sa zvezdama ugleda poput Džima Džarmuša, Stiva Mekvina, Naomi Kavase… koji su takođe bili njeni laureati.

Na svečanoj ceremoniji „Zlatnu kameru“ preuzeo je koscenarista „Murine“ Frank Graciano. Antoneta je morala da se vrati u Hrvatsku zbog svog privatnog trijumfa i „zlata“ – u zagrebačkoj bolnici, dan pre kanske ceremonije i Pulskog festivala, koji je u subotu otvoren njenim filmom, rodila je sina.

Mlada rediteljka, scenaristkinja i montažerka čiji je uspeh obradovao ceo region, rođena je u Dubrovniku 1985, diplomirala je ADU i magistrirala režiju na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku, a njen prvi kratki igrani film – „Into the Blue“ 2017. osvojio je nagradu žirija u Berlinu, nagrade na festivalima u Oberhauzenu i Sarajevu, i nominaciju za studentski Oskar.

Zanimljivo je da je „Murinu“ pre Kana prepoznao i legendarni Martin Skorseze, koji je stao iza ovog filma kao jedan od producenata. Scenario za ovu psihološku dramu o hrvatskoj porodici koja živi na ostrvu, unutar koje se događa skriveno nasilje između roditelja, ljubavnika i njihove dece, i koja se bazira na mentalitetu koji je jako prisutan na ovom našem prostoru, Antoneta je pripremala 2017. u rezidenciji Sinefondasion u Kanu.

„Iza ‘Murine’ stoji dugogodišnji rad produkcije, autorske ekipe i glumaca, pre svega Gracije Filipović, 18-godišnje devojke koja igra glavnu junakinju, Leona Lučeva, Danice Čurčić i Klifa Kertisa. Snimali smo tokom leta 2019. u pitoresknoj uvali Dubovica na Hvaru, potom i na Koločepu i Kornatima, i jako sam ponosna na naš uspeh“, izjavila je rediteljka koja je na velika vrata ušla u svetski film i kojoj aplaudira ceo region.