Foto: Fonet/MUP Srbije

Ono što me određuje kao čoveka nije ono što sam mislio, naglašavam mislio, ne radio, nego moja dela i ono što radim danas. Ovako je govoreći na tribini „Priča o humanosti u 21. veku“ na FPN-u u Beogradu francuski aktivista i predsednik NVO „Solidarnost za Kosovo“ Arno Gujon prokomentarisao prašinu koja se digla nakon intervjua koji je dao za N1, a u kojem ga je novinarka, između ostalog, pitala o njegovom angažmanu u ekstremno desničarskoj grupaciji Pokret Identitaraca, što je izazvalo njegovo negodovanje.

On je rekao da se od tog gostovanja na televiziji protiv njega vodi medijska hajka, te da albanski mediji na Kosovu objavljuju neistine o njemu i da se oseća loše i fizički ugroženo. Kaže da mu je teško zbog pretnji i uvreda koje dobija, ali i da osuđuje svaku pretnju na račun novinarke koja ga je intervjuisala. Tvrdi i da mu je intervju bio „cenzurisan“, da nije objavljen na sajtu, zbog čega je i počela hajka na njega. S druge strane, i N1 je osudila pretnje i na račun svoje novinarke i na račun Gujona, istakavši da je razgovor s francuskim aktivistom u celini objavljen na sajtu dan nakon njegovog gostovanja i da ne vodi hajku ni protiv koga.

Pitanje koje je uzburkalo javnost ticalo se Gujonovog angažmana u ekstremno desničarskom Pokretu Identitarci. I dok Gujon tvrdi da je član u pokreta bio šest meseci, Vajs Srbija prenosi da je njegov angažman trajao znatno duže, te da je novembra 2010. objavio predsedničku kandidaturu ispred pokreta i tom prilikom rekao da je sa Identitarcima još od osnivanja.

Gujon je pažnju javnosti do intervjua za N1 privlačio isključivo svojim humanitarnim radom na KiM. On je od osnivanja NVO 2004. uz pomoć, kako kaže, čak 12.000 donatora iz cele Francuske uspeo da dopremi na Kosovo pomoć za Srbe u vrednosti od preko dva miliona evra. Kaže da je njegov angažman potpuno apolitičan, a da su mu dečji osmesi najveća nagrada.

Rođen je 1985. u Grenoblu. Po zanimanju je inženjer za prevenciju rizika. Kaže da su ga ljubavlju prema Srbiji zadojili otac i deda, koji su mu pričali o tradicionalnom prijateljstvu Srba i Francuza još iz vremena Prvog svetskog rata. Sa suprugom Ivanom, koja je Srpkinja rođena u Francuskoj, ima ćerku Milenu. Od 2015. je vlasnik srpskog pasoša. Dobitnik je Zlatne medalje za izuzetne zasluge u oblasti humanitarnog rada, koju mu je 2016. uručio tadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Na tribini na FPN-u je u utorak predstavio knjigu „Svi moji putevi vode ka Srbiji“.