Bratislav Dikić - Kontroverzni patriota 1

On je je osumnjičen da je zajedno sa još dvadesetak državljana Srbije formirao „kriminalnu paravojnu organizaciju“ i pripremao terorističke napade, kao i nerede na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori. Njega još uvek prate kontroverze, koje, reklo bi se, prirodno idu uz „uhapšenika“, koji već godinama unazad nosi epitet „kontroverznog“.

Bivši komandant Žandarmerije je penzionisan decembra 2015. godine, na sopstveni zahtev, zbog bolesti, o čemu je i sam govorio. Sa mesta komandanta Žandarmerije smenjen je u julu 2013. godine zbog komandne odgovornosti nakon dvostrukog teškog ubistva u selu Zakuti, za koje je bio osumnjičen žandarm Aleksandar Krstić. I sam tadašnji direktor policije Milorad Veljović je, međutim, kazao da je ubistvo bilo samo „kap koja je prelila čašu“. Dikić je u Žandarmeriji bio od 2001, a u MUP-u Srbije od 1989. godine, od kojih deceniju u Specijalnoj antiterorističkoj jedinici (SAJ). Za hrabrost ili profesionalne uspehe odlikovali su ga i Slobodan Milošević (1999) i Boris Tadić (2011).

Uprkos tome, poznatiji je po nizu skandala koji su ga pratili. Optuživan je za formiranje odreda specijalne namene po uzoru na Legijin JSO, sklanjanje zaplenjenog oružje sa područja Novog Pazara i Bujanovca u bazu Žandarmerije na Vlasini, prisluškivanje najbližih saradnika, tolerisanje ili umešanost u kriminalne aktivnosti dela žandarmerije – planiranje likvidacija, narko biznis, reket, iznuđivanje… Uglavnom je sve negirao, a ove godine je pojedinim medijima dostavio potvrdu Višeg javnog tužilaštva u Nišu, u kojoj se navodi da u periodu od 2010. godine, od kada mu se pripisuju najozbiljnije zloupotrebe, „nije evidentiran kao izvršilac bilo kog krivičnog dela“.

Nakon penzionisanja je formirao Patriotski pokret Srbije – građani, ratni veterani i invalidi, koji je učestvovao na proteklim izborima, a povremeno organizovao anti-NATO proteste. Demantovao je da je prošle godine učestvovao na takvom protestu u Podgorici, objavljujući na Fejsbuku fotografiju koja „potvrđuje“ da se nalazi u svojoj kući. Negirao je i da voli da ga zovu „Mali Legija“, objašnjavajući da je „nije legionar, već Srbin iz Niša“. Napisao je tekst zakletve Žandarmerije, u kojem se između ostalog navodi da „bez Kosova ne postoji moja Srbija“ i obećava: „Pobediću ili časno poginuti“. Učestvovao je u spotu Amadeus benda, snimljenom pod sloganom „Bog i Žandarmerija čuvaju Srbiju“. Nedavno je objavio da „oprašta svim kolegama i novinarima koji su učestvovali u njegovom uništenju“. Doktorirao je krizni menadžment na Univerzitetu u Novom Sadu. Oženjen je i otac troje dece.