Bred Pit: Bilo jednom u Holivudu 1Foto: BETA/ Richard Shotwell Invision AP

Bred Pit je konačno postao oskarovac. Slavni glumac, zapravo, već je imao jednu zlatnu statuu koju je dobio kao producent filma „12 godina ropstva“.

Ali u svojoj primarnoj profesiji, na dodelama nagrada Američke akademije, ostajao je kratkih rukava. Sve do sada.

Možda još neverovatnije zvuči da je za nagradu bio nominovan za filmove „12 majmuna“, „Neobični slučaj Bendžamina Batona“ i „Formula uspeha“, a ne za one koje publika toliko voli i zbog kojih se danas i smatra jednim od najboljih glumaca srednje generacije – „Borilački klub“, „Sneč“, „Kukavičko ubistvo DŽesija DŽejmsa“ ili „Prokletnici“.

Sreću mu je doneo tek Klif But, junak Tarantinovog filma „Bilo jednom… u Holivudu“. Možda zbog toga što ostareli Pit umnogome podseća na lika koji igra – čoveka koji je prihvatio sve svoje uspehe i neuspehe i mirno živi s njima, kako izgleda glumac nakon razvoda od supruge Anđeline DŽoli i suočavanje sa alkoholizmom i kasnijim lečenjem.

Valjda se zato, nakon svake ceremonije tokom ovogodišnje sezone dodele filmskih nagrada, najviše i pričalo o njegovim govorima, pa su ga čak pitali da li mu neko piše tekstove.

NJegova duhovitost i šarm primetna je bila čak i u pismu koje je na dodeli BAFTA u njegovo ime pročitala Margo Robi, a gde je, između ostalog, rekao da je rešio da nagradu nazove Hari pre nego što je odvede sa sobom u Ameriku.

Tako je bilo i na Oskarima, samo što je uz red politike i red humora, dodao i red emocija, posvetivši priznanje svojoj deci.

„Ovo je za moju decu, koja daju boju svemu što ja radim. Obožavam vas“, kazao je vidno dirnut glumac.

Prisetio se tada i kako je prvu pravu glumačku šansu dobio zahvaljujući Ridliju Skotu i Đini Dejvis.

Nama bi verovatno bilo draže da se prisetio da je prvu glavnu ulogu odigrao u filmu „Tamna strana Sunca“, snimljenom u Jugoslaviji 1988, ali ipak mu je karijera zaista počela sa tih nekoliko scena u kojima tumači prelepog autostopera.

Trebalo mu je dosta vremena da ljudi prestanu da ga gledaju samo kao još jednog zgodnog holivudskog dasu, ali stvari su se zaista promenile kada je Pit počeo da sarađuje sa najvažnijim rediteljima današnjice poput Finčera, Teri Gilijama, Gaja Ričija, braćom Koen i Tarantinom, koji su iza njegovog lepog lica videli zaista talentovanog glumca.

Pit je u međuvremenu postao i producent i osnovao kuću Plan B, otvorenu za nezavisne filmske autore.

Koliko o njegovim ulogama, toliko se pričalo i o Pitovom ljubavnom životu, pre svega braku sa DŽenifer Aniston, a kasnije i sa DŽoli, sa kojom ima troje usvojene i troje biološke dece. Za sve koje zanima, trenutno je slobodan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.