Bujar Nišani: Posetilac 1Foto: Olivier Hoslet/EPA

Bujar Nišani, predsednik Albanije, doći će 7. marta u zvaničnu posetu Bujanovcu, potvrdili su albanski mediji, pozivajući se na izvore iz njegovog kabineta.

Kako se navodi, Nišani u Bujanovac dolazi povodom Dana učitelja i godišnjice otvaranja prve škole na albanskom jeziku i to će biti prva poseta albanskog predsednika jednoj opštini na jugu centralne Srbije. On se, međutim, neće sastati s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem. Planirani su zajednički sastanci s predstavnicima partija iz Bujanovca, Preševa i Medveđe. Takođe će posetiti jednu osnovnu školu koju pohađaju učenici Albanci i prisustvovati kulturno-umetničkom programu u Domu kulture u Bujanovcu.

Od preuzimanja predsedničke funkcije 2012. okosnicu Nišanijeve politike čini proces evropskih integracija Albanije i globalni izazovi s kojima se suočava i njegova zemlja, kao što je migrantska kriza i islamistički ekstremizam. U obraćanju u Generalnoj skupštini UN u septembru prošle godine je naglasio da će se Albanija s globalnim izazovima boriti kroz blisku saradnju s drugim akterima. U planu je i intenziviranje humanitarne pomoći, ratifikacija Sporazuma iz Pariza o klimatskim promenama i ispunjavanje svih obaveza u domenu bezbednosti. Tokom brojnih državnih poseta predsednik Albanije je isticao težnju svoje zemlje ka jačanju dobrosusedskih odnosa.

Nišani se Demokratskoj partiji Albanije pridružio 1991. nakon pada komunizma. Radio je kao šef za spoljne odnose u Ministarstvu odbrane, a onda i kao šef kancelarije za odnose s NATO u Ministarstvu spoljnih poslova. Za ministra odbrane je imenovan 1996. Takođe je bio ministar pravde i ministar unutrašnjih poslova u dva navrata. Prvi put je imenovan 2007, a drugi 2011. Povukao se 2012. kada je izabran za šefa države.

Bujar Faik Nišani je rođen 1966. u Draču. Sa 22 godine je diplomirao na Vojnoj akademiji „Skenderbeg“, nakon čega su usledile master studije u Sjedinjenim Državama. U Tirani je 2004. završio i Pravni fakultet i odbranio master na evropskim studijama. Jedno vreme je radio kao profesor na Vojnoj akademiji „Skenderbeg“, a takođe se oprobao i u nevladinom sektoru. Sa suprugom Odetom ima dvoje dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.