Foto: Fonet/Vlada Srbije

Kada sam odlučio da se uključim u projekat obnove Jat ervejza, jedna misao me je vodila i znao sam da neću stati dok ne ostvarim cilj – da od kompanije ponovo stvorimo ponos nacije. Bez sumnje mogu da kažem da smo taj cilj postigli i prevazišli – dakle misija je završena.“

Ovim rečima, Dane Kondić, generalni direktor Er Srbije, u ponedeljak se oprostio od saradnika, pošto je prethodno podneo iznenadnu ostavku na ovu funkciju. Zvanično je kao razlog naveo želju da provodi više vremena sa svojom porodicom, naročito pošto mu uskoro starije dete završava gimnaziju, kao i to što bi za pola godine stigao do pet godina rada u Er Srbiji. Oni koji ga dobro znaju, kažu da ovo „nema šanse da je tačno“.

Umesto toga, verovatnije je da je Kondića konačno stigao mač koji je od letos posekao mnoge kadrove bivšeg generalnog direktora Etihad grupe Džejmsa Hogana. Australijanac je 2013. u tadašnji Jat ervejz doveo svog zemljaka Kondića, poznatog kao eksperta za promenu upravljanja, što je srpskom avioprevozniku tada bilo najpotrebnije. Međutim, uprkos stručnosti, u Er Srbiji je ubrzo postao poznat po svom abrazivnom maniru, čestim izlivima ljutnje i pritisku pod koji je dovodio svoje podređene, pogotovo stare kadrove Jata, o kojima nije imao visoko mišljenje. Te dve okolnosti bile su dovoljne da se nađe pred izborom da ode svojevoljno ili da bude smenjen. Izabrao je prvu opciju.

Kako bilo, mandat u Er Srbiji za sada ostaje vrhunac Kondićeve višedecenijske karijere u vazduhoplovstvu. Nakon što je 1987. godine diplomirao u Sidneju na univerzitetu „Novi južni Vels“, gde je studirao trgovinu, 1997. godine je završio i postdiplomske studije (MBA) iz međunarodnog biznisa i marketinga.

Potom je radio u Kvantasu kao menadžer razvoja za jugoistočnu Aziju, odakle je prešao u Malezija erlajns gde je do kraja 2004. bio šef prodaje na globalnom nivou. Potom je radio u Hong Kongu u turističkoj agenciji Kuoni travel, a kasnije je postao njihov potpredsednik za Severnu Aziju, da bi 2011. postao komercijalni direktor singapurske kompanije Abakus.

Dane Kondić, poznat i kao Deni, rođen je u Sidneju kao dete imigranata iz Republike Srpske, sa Kozare. Oženjen je. Sa decom govori engleski i srpski.