Tadaši Nagai Ambasador Japana u Srbiji Tadaši Nagai pokazao je u petak u Somboru da nije samo vrsni diplomata iz Zemlje izlazećeg sunca, koja važi za najvećeg pojedinačnog donatora i čija je vlada u proteklih nekoliko godina poklonila Srbiji 200 miliona evra. U okviru Dana Japana u Somboru, japanski ambasador održao je mini koncert na flauti, uz klavirsku pratnju profesora Svetozara Kovačevića, izveo nekoliko kompozicija od Bizea do Mocarta. Bilo je i sviranja na „bis“.
Nedavno

je u Beogradu bila otvorena izložba fotografija cveća koje je japanski ambasador zabeležio tokom službovanja u raznim zemljama sveta. Kako sam kaže, ne propušta ni priliku da u slobodno vreme odigra i koju partiju golfa na Adi, jer mu je to uz ozbiljnu muziku i fotografisanje omiljen hobi. Kad se tome doda i podatak da je ambasador Nagai jedan od retkih članova diplomatskog kora u Beogradu koji ne izbegava da intervjue daje na srpskom, a ne na svom maternjem jeziku, onda ne iznenađuje što njegove kolege priznaju da je ambasador Nagai verovatno jedan od najsvestranijih diplomata u srpskoj prestonici.
Tadaši Nagai je, inače, naučio srpskohrvatski jezik za vreme studija jugoslovenskog samoupravnog ekonomskog sistema na Univerzitetima u Beogradu i u Zagrebu (1968 – 1971) u ondašnjoj SFRJ, a potom ga usavršavao tokom tri mandata, ili narednih 14 godina službovanja u ambasadi u Beogradu. Prilikom pvog susreta s autorom ovih redova, neposredno po dolasku u Beograd kao ambasador, Nagai je u šali primetio kako je nekad studirao srpskohrvatski jezik i da sada mora još da uči kako bi govorio samo srpski.
Tadaši Nagai je rođen 12. juna 1943. u Jamaguči prefekturi. Diplomirao je društvene nauke na Međunarodnom hrišćanskom univerzitetu u Tokiju 1968. Te iste godine počeo je da radi u Ministarstvu inostranih poslova gde je bio na brojnim dužnostima. Diplomatska karijera odvela ga je, pored Jugoslavije, i u ambasade Japana u Australiji (treći sekretar) i Nemačkoj (savetnik u ambasadi). Bio je generalni konzul Japana u Portlandu u Oregonu u SAD, a jedno vreme je predavao kao profesor međunarodnih studija na Portland državnom univezitetu. Nosilac je brojnih stranih ordena i nagrada.