Džef Bezos: Najbogatiji penzioner u svemiru 1Foto: BETAPHOTO AP Photo/Tony Gutierrez

To što je britanski milijarder Ričard Brenson devet dana ranije odleteo do ruba svemira ne umanjuje sličan podvig najbogatijeg čoveka na svetu.

Amerikanac Džef Bezos, koji je već četiri godine zaredom u vrhu Forbsove liste najbogatijih, u utorak je uspešno stigao do ruba svemira gde je, kao i Brenson, uživao nekoliko minuta u bestežinskom stanju.

Ipak, za razliku od svog suparnika u industriji svemirskog turizma u nastajanju, Bezosov raketni brod Nju Šepard, njegove kompanije Blue Origin, poleteo je na veću visinu – 100 kilometara od Zemlje, u odnosu na 86 kilometara visine Brensonove letelice Virdžin Galaktik.

Na atraktivnom putovanju od 11 minuta Bezosu su društvo pravili brat Mark, 82-godišnja avijatičarka Voli Fank, najstarija putnica do svemira, i najmlađi „svemirac“ – 18-godišnji Oliver Dimen. „Najbolji dan ikada“, izjavio je po sletanju na Zemlju.

Bezos se početkom meseca penzionisao sa 57 godina i 197 milijardi dolara na računu, što je 739.489 puta više od prosečnog penzijskog bogatstva Amerikanaca.

Iako je prepustio tron Amazona, ostaje izvršni predsednik i najveći akcionar kompanije.

U penziju je otišao 5. jula, istog dana 1994. je iz garaže u Sijetlu pokrenuo internet prodaju knjiga i svoj projekat pretvorio u jednu od najmoćnijih svetskih korporacija.

Saradnici ga slave kao velikog inovatora na području onlajn maloprodaje, računarstva u oblaku i kućne dostave. Istovremeno ga kude zbog odnosa i postupanja prema radnicima, njih čak milion.

U vrhuncu pandemije beležio je sve veći profit, ali i kritike o merama koje koristi za zaštitu zdravlja zaposlenih, od kojih su neki nakon kritika na račun Bezosa dobili otkaze.

Stoga je sud u Nanteru u aprilu 2020. naredio privremeno zatvaranje svih šest skladišta Amazona u Francuskoj i zabranio sve isporuke osim onih koje su nužne. Britanski Gardijan je pisao o „desetinama Amazonovih skladišta koji su postali klasteri infekcija“, uključujući i onaj u Njujorku.

Suočen je i sa kritikama da nekoliko godina nije plaćao porez na dobit.

Kao penzioner će se, kako je najavio, usredsrediti na istraživanje svemira. Planira da se više posveti Vašington postu, koji je kupio 2013.

Vlasnik je superjahte od 127 metara koja se gradi u holandskom brodogradilištu, a koja će, prema procenama, koštati oko 500 miliona dolara.

Ipak, to za Bezosa nije neki trošak ako se zna da je njegova procenjena neto vrednost gotovo 200 milijardi dolara. Bogatiji je čak od čitave britanske monarhije. Sa spisateljicom Makenzi, od koje se razveo 2019, ima četvoro dece, tri sina i ćerku usvojenu iz Kine.