„Dao bih mu bubreg“, često umemo da kažemo za nekog koga smatramo prijateljem, opisujući time njegovu dobrotu i požrtvovanost. Najčešće u trenutku ushićenja, kada nam taj neko „kome bismo dali bubreg“ učini uslugu. Međutim, koliko bi se nas, zapravo, zaista odlučilo na takav čin? Nesvakidašnji, hrabar, riskantni, krajnje altruistički i nesebičan. Malo ko. Ali da ih ima, potvrdila je i novinarka Marijana Milosavljević, koja je prošle sedmice donirala bubreg svojoj prijateljici i koleginici Ivani Janković.

Posle dugogodišnje borbe sa dijabetesom, novinarki NIN-a Ivani Janković otkazali su bubrezi i jedina šansa da preživi bila je transplantacija. Apelovale su kolege, novinska udruženja, ali jedina koja je odlučila da konkretno pomogne bila je upravo Marijana. „Nije ona dugo razmišljala o tome. Samo je u jednom momentu odlučila. A kada Marijana donese odluku, ona je konačna i neopoziva“, priča nam njen suprug Ivan Džidić. Opisuje je kao izuzetno dobru osobu, osetljivu i nežnu, a istovremeno odlučnu. Plašljivu, a vrlo hrabru. Neko ko se čitav život borio sa vetrenjačama.

Ne želi da od nje pravimo heroja. Diskutabilno u današnjim vremena i jeste definisanje heroja. Ali Marijana je, opet, kategorija koja se sve ređe sreće – čovek. Neko ko je spreman da pomogne drugome, rizikujući sopstveni život i zdravlje, a pritom ne tražeći ništa zauzvrat. Volela bi, sigurno, da se govori o značaju doniranja organa. Nešto što je u Srbiji još uvek tabu tema. Malo ko zaveštava organe nakon smrti. Čak se i porodice često bune i ne dozvoljavaju, iako je to bila pokojnikova želja. Za života se bubreg retko daje, uglavnom članu uže porodice. Zato Marijanin čin jeste herojski.

Transplantacija je uspešno urađena prošlog utorka u Turskoj. Marijana se dobro oseća, pomalo se i kreće. Ivani će trebati malo više vremena za oporavak, dok telo ne prihvati novi organ. Njih dve se poznaju iz vremena kada su obe radile u NIN-u. Marijana Milosavljević trenutno radi u Agenciji za borbu protiv korupcije, iako je čitav radni vek provela u novinarstvu. Počev od Radio Indeksa (1987), preko Radio Beograda, NIN-a, Politike. Rođena je 1966. godine u Knjaževcu. Diplomirala je na Defektološkom fakultetu u Beogradu 1991. Nema dece i u braku je sa Ivanom Džidićem.