Foto: Starsport

Iako i sami mogu biti ponosni na uspehe izabranika Aleksandra Đorđevića na Evropskom prvenstvu, ljubiteljima košarke u Srbiji nekako je milo i zbog rezultata Slovenije; prevashodno jer ih na maestralan način vodi naš stručnjak Igor Kokoškov, dok su očevi apsolutnih lidera u reprezentaciji Gorana Dragića i Luke Dončića takođe Srbi – Marinko i Saša.

Nakon što je sedam godina svako leto provodio radeći sa igračima Gruzije kao njihov selektor, Kokoškov je 2016. preuzeo selekciju Slovenije, verovatno ne sluteći da će već na prvom većem takmičenju napraviti istorijski rezultat, pošto su „zmajčeki“ prethodno najdalje dogurali do polufinala Evropskog prvenstva 2009. u Poljskoj. O kakvom je stručnjaku reč možda najbolje svedoče reči Gorana Dragića, nakon polufinalnog duela sa Španijom: „Iako sam rekao da ću posle Evropskog prvenstva otići u reprezentativnu penziju, ukoliko Kokoškov ostane selektor, igraću i dalje za Sloveniju“. Dragić je najbolje i upoznat sa enciklopedijskim košarkaškim znanjem Kokoškova, koji ga je dočekao u Finiks Sansima 2008. i olakšao mu adaptiranje na zahteve NBA lige, u kojoj je Srbin poreklom iz Banata, impozantnih 17 godina.

Kokoškov je košarku igrao u Crvenoj zvezdi, međutim nakon teške saobraćajne nesreće i četiri operacije kolena i skočnog zgloba, morao je da prekine sa igračkom karijerom i opredeli se za trenerski poziv. Počeo je da radi u mlađim kategorijama OKK Beograda, Partizana, reprezentativnim selekcijama, učeći, prevashodno od Gorana Miljkovića Finca i Bore Cenića. Udruženje trenera Srbije poslalo ga je na usavršavanje u SAD i posle samo godinu dana na Univerzitetu Misuri obreo se u NBA, kao prvi neamerički trener u ulozi asistenta. Uspeo je sa Detroit Pistonsima da osvoji titulu 2004. Trenutno je prvi pomoćnik Kvina Snajdera u Juti Džez, sa velikim izgledima da postane prvi neamerički trener na klupi jedne NBA franšize. U 17-godišnjoj NBA karijeri radio je u LA Klipersima, Detroitu, Orlandu, Finiksu, Klivlendu i Juti. Sarađivao je sa vrsnim igračkim imenima poput Šakila O Nila, Lebrona Džejmsa, Stiva Neša, Grenta Hila, Rašida Valasa…

Voli skijanje, važi za velikog gospodina, neposrednu i prijatnu osobu. Rođen je 17. decembra 1971. u Banatskom Brestovcu. Oženjen je Amerikankom Patrišom, srpskih korena, sa kojom ima ćerku Elinu Grejs i sina Luku. Dobio je američki pasoš 2010. a lično mu je na tome čestitao Barak Obama, tadašnji predsednik SAD.