Foto: EPA-EFE CAROLINE BLUMBERG

Slavna glumica nije htela da se oglašava nakon što se pojavio tekst u kome Francuskinje okrivljuju pokret #MeToo zato što je stvorio „totalitarnu“ klimu koja nepravdeno kažnjava muškarce za „uporno ili nespretno“ flertovanje, čini žene infantilnim i podriva seksualnu slobodu, iako su njeni stavovi od ranije poznati. Francuska zvezda prethodno je izjavila da joj je dosta kampanja na društvenim mrežava koje kritikuju muškarce optužene za seksualno uznemiravanje, a uzburkala je duhove i kada je prošlog marta otvoreno podržala reditelja Romana Polanskog, koga američke vlasti i dalje terete za silovanje trinaestogodišnje devojčice 1977. godine. Glumica je izjavila u jednom intervju da je za nju reč „silovanje“ preterana u određenim okolnostima.

S druge strane, Denev je tokom cele svoje karijere viđena kao jaka, nezavisna žena, i neko ko se otvoreno zalaže za sve vrste liberalne slobode. U jednom intervjuu, doduše, objasnila je da sebe nikada nije smatrala feministkinjom, pre svega jer nije imala vremena ni želje da pripada nekoj grupi. Ipak, potpisala je manifest „343 drolje“ za legalizaciju abortusa koji su 1971. podražale brojne glumice, umetnice i intelektualke.

Od prvog filma, „Šernbrunški kišobrani“ iz 1964. Žaka Demija, postala je ledena kraljica francuskog filma, čiji se glumački talenat ne može pomenuti a da se ne istakne i njena lepota. Ostvarila je fascinantne uloge u u klasicima svetske kinematografije – „Lepotici dana“ i „Tristani“ Luisa Bunjuela, „Sireni Misisipija“ i „Poslednjem metrou“ Fransoa Trifoa, „Odbojnosti“ Romana Polanskog, „Indokini“ Režisa Varnijea, „Plesu u tami“ Larsa fon Trira, „Osam žena“ Fransoa Ozona…

Najčešće je igrala hladne, ali erotične žene, zbog čega je dobila nadimak „Ledena devica“. Nagrađivana je u Berlinu, Veneciji, Kanu… Francuska akademija dodelila joj je dva „Cezara“, a Evropska priznanje za životno delo. Imala je i jednu nominaciju za Oskara. Bila je i muza modnog kreatora Iv-Sen Lorena, koji je specijalno za nju dizajnirao odeću za nekoliko filmova.

Sina je dobila još sa 18 godina. Osim kratkog braka sa fotografom Dejvidom Bejlijem, nije se udala ni za jednog od svojih partnera, od kojih je najpoznatiji bio Marčelo Mastrojani, otac njene ćerke Kjare.

Rođena je 22. oktobra 1943. Njeno pravo ime je Katrin Fabjen Dorleak. Roditelji su joj bili pozorišni glumci, a njena starija sestra francuska glumica Fransoaz Dorleak, koja je nastradala sa 25 godina u saobraćajnoj nesreći. Bila je gost beogradskog Festa 2005. Idol joj je Merilin Monro, a od novih glumica dopada joj se Dženifer Lorens.